Saeimas komisija uzsver jaunās Lisabonas stratēģijas nozīmi

(04.12.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 4.decembrī, skatot nacionālo pozīciju gaidāmajai 10. un 11.decembra Eiropadomes sanāksmei, atzina, ka Latvijai trūkst vienotas attīstības vīzijas. Komisijas deputāti uzsvēra, ka labu iespēju izvirzīt skaidrus valsts attīstības mērķus sniegs darbs pie jaunās Eiropas Savienības (ES) stratēģijas „ES 2020”, kas nomainīs pašreizējo Lisabonas stratēģiju.

„Latvijas valsts attīstības vīzija ir sadrumstalota, jo to nosaka trīs galvenie dokumenti - Nacionālais attīstības plāns, Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija un Lisabonas stratēģija,” norādīja komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. „Lai veicinātu valsts attīstību laikā, kad tas ir tik ļoti nepieciešams, Latvijai jāveido skaidra valsts attīstības plānošanas un seku prognozēšanas sistēma,” pauda V.Paegle.

Ārlietu ministrijas ES direkcijas vadītāja Ilze Juhansone deputātus informēja, ka plašas dalībvalstu debates par jauno attīstības stratēģiju „ES 2020” plānotas nākamā gada pavasarī un jau patlaban ir zināms, ka ES dalībvalstīm ir ambiciozi plāni.

„Lisabonas stratēģija pēc 2010.gada ir daļa no Eiropas Savienības atveseļošanās plāna, un Eiropas Savienība no Latvijas sagaida konkrētus uzstādījumus,” uzsvēra V.Paegle, piebilstot, ka jaunā stratēģija nevar būt birokrātisks atskaites dokuments.

ES Lisabonas stratēģija tika apstiprināta Portugāles ES prezidentūras laikā 2000.gadā. Tā ir ES stratēģiskās attīstības dokuments, kas definē ekonomiskās attīstības virzienus līdz 2010.gadam. Stratēģija bija izvirzījusi mērķi desmit gadu laikā padarīt ES ekonomiku par konkurētspējīgāko un dinamiskāko ekonomiku pasaulē.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt