Baltijas Asamblejas prioritātes 2010.gadā būs ekonomika, drošība un sadarbība ar Ziemeļvalstīm

(28.11.2009.)

Baltijas Asamblejas (BA) 2010.gada prioritātes būs Baltijas valstu ekonomikas stabilizācija, sabiedrības drošība un dzīves kvalitāte, kā ar stratēģiska sadarbība ar Ziemeļvalstīm. Par to Lietuvas galvaspilsētā Viļņā notikušajā sanāksmē 28.novembrī vienojās Baltijas valstu parlamentārieši.

2010.gadā BA prezidējošās valsts funkcijas pārņems Latvija. Par asamblejas prezidenti uz gadu tika ievēlēta Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Ērika Zommere. Pēc ievēlēšanas, uzrunājot klātesošos, viņa uzsvēra, ka „šodien vairāk nekā jebkad Baltijas valstīm ir jāapvieno savi spēki vienotas sociālās, ekonomiskās, finanšu politikas veidošanā, vienotas veselības un izglītības sistēmas izveidē”.

„Latvijas prezidentūras laikā Baltijas Asambleja skatīs ļoti konkrētus jautājumus, fokusēsies uz ļoti konkrētiem sadarbības projektiem, veidojot Baltijas valstu reģionālo partnerību ekonomiskajā, sociālajā, izglītības, zinātnes jomās,” pēc ievēlēšanas par BA prezidenti teica Ē.Zommere.

Savukārt, sesijas laikā uzrunājot BA delegātus, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Eglītis uzsvēra nepieciešamību veidot ciešāku sadarbību ar Ziemeļvalstu kolēģiem: „Ir vairāki formāti, kuros sadarbība jau reāli notiek, un es aicinu Baltijas Asambleju oficiāli rosināt Ziemeļvalstu Padomi veidot kopīgu institūciju. Beidzot šo jautājumu vajadzētu izskatīt un noņemt no dienaskārtības.”

Viļņā Baltijas Asamblejas delegāti pieņēma rezolūcijas par vairākiem reģionam būtiskiem jautājumiem, tostarp par ilgtspējīgas ekonomiskās un sociālās attīstības nodrošināšanu, darba tirgum atbilstošas izglītības sistēmas attīstību, kā arī par kopīgiem pasākumiem, lai Baltijā veidotu vienotu uzņēmējdarbības vidi. Tāpat BA pieņēma rezolūcijas par energoefektivitātes paaugstināšanu, enerģijas taupīšanu un pielāgošanos klimata pārmaiņām, kā arī par Baltijas valstu sadarbības stiprināšanu Šengenas zonā. Parlamentārieši pieņēma arī deklarāciju, kurā formulēja jaunos uzdevumus drošības jomā. Sesijas laikā tika parakstīts arī kopīgais paziņojums par GUAM (Gruzija, Ukraina, Azerbaidžāna un Moldova) Parlamentāro Asambleju un BA.

Asamblejas 28.sesijas ietvaros notika triju Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju pārstāvju sēde un vairākas komitejas sēdes. Sesijas ietvaros pasniegta arī ikgadējā BA balva, ko šogad literatūras nominācijā ieguvusi Inga Ābele no Latvijas.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes, kā risināti BA dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.


Foto no Baltijas Asamblejas sesijas: www.flickr.com/saeima 
Izmantojot materiālus publicēšanai, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde