Saeimas deputāti Viļņā piedalīsies Baltijas Asamblejas 28.sesijā

(25.11.2009.)

Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas pārstāvji no 26. līdz 28.novembrim uzturēsies Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, kur piedalīsies Baltijas Asamblejas (BA) 28.sesijā.

Sesijas darbā iesaistīsies arī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, Igaunijas parlamenta (Rīgikogu) priekšsēdētāja Ene Ergma (Ene Ergma), Lietuvas parlamenta (Seima) priekšsēdētāja Irena Degutiene (Irena Degutienė), Ziemeļu Padomes viceprezidents Kents Olsons (Kent Olsson), Beniluksa parlamenta prezidenta pārstāvis Marsels Oberveiss (Marcel Oberweis), kā arī citas amatpersonas.

Parlamentāriešu sanāksmes dienaskārtībā būs Baltijas valstu sadarbība krīzes apstākļos, tāpat gaidāmas diskusijas par labākajiem risinājumiem, lai ilgtermiņā nodrošinātu reģiona ekonomisko un sociālo stabilitāti. Triju Baltijas valstu parlamentārieši Viļņā plānojuši runāt arī par Baltijas valstu sadarbības institūciju darba prioritātēm un uzdevumiem laikā līdz 2020.gadam.

BA par darba prioritātēm 2009.gadā izvirzījusi Baltijas valstu ekonomikas stabilizēšanu, īpašu uzmanību pievēršot informācijas sabiedrības, zinātnes un jaunu ideju attīstībai. Starp šī gada aktualitātēm ir arī enerģētikas un Baltijas jūras vides jautājumi, kā arī reģionālās sadarbības veicināšana. 

Asamblejas ietvaros plānota arī triju Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju pārstāvju sēde. Tāpat deputāti strādās vairākās komitejās.  

Sesijas ietvaros tiks pasniegta arī ikgadējā BA balva, ko šogad literatūras nominācijā ieguvusi Inga Ābele no Latvijas. BA balvu mākslā žūrija piešķīrusi igauņu māksliniekam Marko Meetammam (Marko Mäetamm), bet balvu par sasniegumiem zinātnē šogad saņems folkloras pētnieks Leonards Sauka (Leonardas Sauka) no Lietuvas.
 
Sesijas noslēgumā paredzēts pieņemt BA 28.sesijas Nobeiguma dokumentu, kā arī ievēlēt BA prezidentu, viceprezidentu un komiteju vadību nākamajam gadam.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katras valsts parlamentu pārstāv 12-20 deputāti.

Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes, kā risināti BA dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī