Saeimā viesojas Vācijas Bundestāga Starptautiskās parlamentu stipendijas kandidātu atlases komisija (foto)

(20.11.2009.)

Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa piektdien, 20.novembrī, tikās ar Vācijas Federatīvās Republikas Starptautiskās parlamentu stipendijas kandidātu atlases komisijas priekšsēdētāju, Vācijas Bundestāga deputātu Gero Štorjohanu (Gero Storjohann) un komisijas locekļiem, lai pārrunātu sadarbību abu valstu studentu apmaiņas programmas īstenošanā.

„Ar patiesu prieku un gandarījumu nākamajā gadā Saeimā uzņemsim studentus - stažierus no Vācijas. Pateicoties Vācijas parlamenta stipendiju programmai, Latvijas studentiem jau vairākkārt bijusi iespēja gūt pieredzi praksē Bundestāgā. Šobrīd arī Latvija kā pilntiesīga Eiropas Savienības dalībvalsts vēlas sniegt iespēju Vācijas studentiem iepazīties ar Latvijas parlamenta darbu un izprast, kā funkcionē demokrātija Latvijā,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Puses bija vienisprātis, ka studentu apmaiņas programmu īstenošana ir nozīmīgs starpvalstu sadarbības stiprināšanas aspekts.

G.Štorjohans pauda gandarījumu par iespēju sūtīt apmaiņas studentus arī uz Latviju. Nākamais gads Latvijā būs vēlēšanu gads, un tā Vācijas studentiem būs lieliska iespēja novērot pirmsvēlēšanu procesus Latvijā, atzina G.Štorjohans. Atlases komisijas priekšsēdētājs informēja, ka savas vizītes laikā komisija izvēlējusies trīs kandidātus no Latvijas, kuri stipendiju programmas ietvaros nākamgad piecus mēnešus stažēsies Vācijas Bundestāgā, kā arī apmeklēs lekcijas Berlīnes augstskolās.

Saeima pirmoreiz studentus no Vācijas uzņems 2010.gada rudenī - no 6.līdz 24.septembrim. Praktikantiem no Vācijas būs iespēja iepazīties ar Saeimas deputātu un frakciju darbu, kā arī ar ārlietām un sabiedriskajām attiecībām saistīto Saeimas struktūrvienību darbu. Līdztekus darbam parlamentā viņi pēc izvēles varēs iepazīties arī ar Latvijas Universitātes ārvalstu studentiem paredzētajiem lekciju kursiem un nevalstisko organizāciju aktualitātēm.

Tikšanās laikā puses pārrunāja arī Tiesībsarga darba nozīmi cilvēktiesību jautājumu risināšanā, kā arī krīzes ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību. Saeimas priekšsēdētāja biedre uzsvēra Vācijas kā tirdzniecības partnera nozīmi ekonomikas atveseļošanas veicināšanā.

Starptautisko parlamentu stipendiju programmu (Internationales Parlaments-Stipendium) Bundestāgs īsteno kopš 1986.gada, un kopumā to absolvējuši vairāk nekā 1200 jaunieši, tostarp 37 no Latvijas. Latvijas studenti Vācijas parlamentā stažējas jau kopš 1992.gada.

Programmā ir iesaistījušās 29 valstis, no kurām piecas - ASV, Polija, Francija, Krievija un Ungārija - ir izstrādājušas atbildes programmas, kuru ietvaros uzņem jauniešus savos parlamentos.

Foto no tikšanās: www.flickr.com/saeima

Izmantojot fotogrāfijas publicēšanai, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!





Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā