Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze uzrunā Centrālās un Austrumeiropas valstu parlamentu priekšsēdētājus

(17.11.2009.)

Otrdien, 17.novembrī, konferencē Prāgā uzrunājot Centrālās un Austrumeiropas valstu parlamentu priekšsēdētājus, Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka pārejošu grūtību laikā bijušās sociālistiskā bloka valstis nedrīkst par zemu novērtēt pirms divdesmit gadiem izcīnīto brīvību. „Miljoniem mūsu pilsoņu ir iespēja dzīvot laikmetā un telpā, kurā valda miers, cilvēka individuālās brīvības un tiesiskums,” atgādināja G.Daudze.

Saeimas priekšsēdētājs 16. un 17.novembrī uzturas darba vizītē Čehijas galvaspilsētā Prāgā, lai pēc Čehijas senāta prezidenta ielūguma piedalītos pasākumos, kas veltīti Samta revolūcijas 20.gadadienai.

„1989.gada novembrī notikusī Samta revolūcija bija vēsturisks pagrieziena punkts ne tikai Prāgā. Arī pārējiem Centrālās un Austrumeiropas valstu iedzīvotājiem čehu un slovāku uzvara bija svarīga. Mums bija svarīgi pārliecināties, ka vairs neatkārtosies 1968.gada augusts, ka šoreiz Austrumeiropas tautas vienosies kopīgā cīņā pret ļaunuma impēriju,” savā uzrunā teica G.Daudze, uzsverot Samta revolūcijas un Berlīnes mūra krišanas nozīmi arī Baltijas tautu cīņā par brīvību.  

Saeimas priekšsēdētājs pauda uzskatu, ka Baltijas ceļa un Samta revolūcijas aculiecinieku pienākums ir skaidrot vēsturi un parādīt tās ciešanas, kādas Austrumeiropai nodarīja komunistu režīms.

Runājot par nākotnes lielākajiem politiskajiem izaicinājumiem, Saeimas priekšsēdētājs akcentēja Eiropas Savienībā un NATO veicamās stratēģiskās izmaiņas. „Eiropas Savienības un NATO spēks rodams spējā pārveidoties. Par Eiropas Savienības pārmaiņu instrumentu kalpos Lisabonas līgums. Savukārt NATO transformācijas procesā būtisks būs darbs pie jaunās NATO Stratēģiskās koncepcijas. Šajos pārmaiņu procesos Austrumeiropas valstu vēsturiskā un reformu pieredze ir vērtība, kuru mēs varam piedāvāt,” teica G.Daudze.

Samta revolūcijas 20.gadadienai veltītajā konferencē Prāgā piedalās 12 Centrālās un Austrumeiropas valstu parlamentu vadītāji, Čehijas premjerministrs Jans Fišers (Jan Fischer), kā arī Samta revolūcijas aktīvisti Vāclavs Havels (Václav Havel), Aleksandrs Vondra (Alexandr Vondra) un citi.

Vizītes ietvaros Gundars Daudze tikās ar Čehijas senāta prezidentu Pršemislu Sobotku (Přemysl Sobotka), kā arī apmeklēja izstādi „Prāgas pavasara un Hartas 77 atskaņas Latvijā /Baltijā”. Izstādi veidojuši Latvijas Valsts arhīvi sadarbībā ar Latvijas Republikas vēstniecību Čehijā.
 
1989.gada 17.novembrī Prāgas Vāclava laukumā notika studentu demonstrācijas, ar kurām aizsākās komunistiskā režīma krišana Čehijā, Slovākijā un visā Austrumeiropā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā