Juridiskā komisija atbalsta precizējumus Krimināllikumā

(12.11.2009.)

Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien, 12.novembrī, pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem tiek novērstas nepilnības atsevišķos Krimināllikuma pantos attiecībā uz kukuļošanu, neatļautu labumu pieņemšanu un komerciālo uzpirkšanu.

Grozījumi paredz diferencēt kriminālatbildību pēc tā, vai valsts amatpersona kukuli vai tā piedāvājumu pieņēmusi pirms vēlamās darbības izdarīšanas, vai arī pēc tam.

Līdzīgi kā citās valstīs bargāks sods paredzēts gadījumā, ja piedāvājums vai labums tiek pieņemts par vēl priekšā stāvošu prettiesisku rīcību. Par to paredzēta brīvības atņemšana līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt, ja valsts amatpersona pieņēmusi kukuli par kādu jau izdarītu darbību vai bezdarbību, Krimināllikums paredzēs brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai naudas sodu līdz 120 minimālajām mēnešalgām, tāpat būs iespējams piemērot arestu vai piespiedu darbu.

Precizējot šīs un citas juridiskas nianses Krimināllikumā, tiks atvieglots Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un citu tiesībsargājošo institūciju darbs. 

Par likumprojektu „Grozījumi Krimināllikumā” trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde