Saeimas Ārlietu komisijas deputāti spriež par attīstības sadarbības politiku

(11.11.2009.)

Radikāli samazināta finansējuma apstākļos Latvijai attīstības sadarbības politikā būtu vairāk jākoncentrējas uz starptautiska finansējuma piesaisti, trešdien, 11.novembrī, tiekoties ar Ārlietu ministrijas un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, vienojās Saeimas Ārlietu komisijas deputāti.

Komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš rosināja jau laikus gatavoties 2015.gadā paredzētajai Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā (ES), laicīgi definējot savas attīstības sadarbības prioritātes. „Ņemot vērā, ka attīstības sadarbība ir viena no Eiropas Savienības prioritātēm, mums jau laikus jādomā, kāds būs mūsu pienesums šajā jomā. Savukārt patlaban, kad trūkst finansējuma, mums jāmeklē citi ceļi, kā turpināt iesāktos attīstības politikas projektus. Vairāk šiem mērķiem jāpiesaista starptautiskais finansējums,” norādīja A.Bērziņš.

Kā noskaidroja deputāti, nākamā gada valsts budžeta projektā Ārlietu ministrijai attīstības sadarbības īstenošanai atvēlēti tikai 807 lati. Salīdzinājumam, 2008.gadā šim mērķim tika atvēlēts aptuveni pusmiljons latu. Kopā ar Latvijas iemaksām ES un ANO budžetos, daļa no kurām pēc tam tiek novirzīta palīdzības sniegšanai jaunattīstības valstīm, mūsu valstij attīstības sadarbībai šogad varētu paredzēt 0,07 procentus no iekšzemes kopprodukta, deputātus informēja Ārlietu ministrijas Ekonomisko un divpusējo attiecību direkcijas vadītāja Maija Manika.

Viņa atgādināja, ka līdz ar iestāšanos ES Latvija apņēmusies pakāpeniski palielināt attīstības sadarbībai paredzēto finansējumu. 2006.gadā valdībā apstiprinātā koncepcija paredz, ka 2010.gadā Latvijai šai politikai būtu jānovirza 0,1 procentu no IKP, taču to nebūs iespējams īstenot.

Kā sēdē uzsvēra nevalstiskā sektora pārstāvji, arī samazināta finansējuma apstākļos attīstības sadarbības politikas realizācijā iesaistītās nevalstiskās organizācijas aktīvi meklē iespējas piesaistīt starptautisku finansējumu, lai varētu turpināt iesāktos sadarbības projektus Gruzijā, Ukrainā, Moldovā un citās Latvijai prioritāri svarīgās valstīs.

Attīstības sadarbības mērķis ir sniegt palīdzību trūcīgām un mazāk attīstītām valstīm, veicinot to ilgtermiņa sociālo un ekonomisko tautas attīstību, nodrošinot mieru un drošību pasaulē.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī