Plāno precizēt preču zīmju reģistrācijas procesu

(11.11.2009.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien, 11.novembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm”.

Likumā plānots noteikt atvieglojumus gadījumos, kad preču zīmes pieteicējs vai īpašnieks ir nokavējis paredzētos termiņus. Arī pēc termiņu nokavēšanas, izpildot likumā minētos nosacījumus, varēs pagarināt termiņu, turpināt lietvedību vai arī atjaunot tiesības uz attiecīgo pieteikumu vai reģistrāciju.

Patlaban noteikts, ka preču zīmes reģistrācija notiek vienlaikus ar publikāciju Patentu valdes oficiālajā izdevumā. Juridiskai skaidrībai likumā plānots noteikt, ka reģistrācija tiks uzskatīta par pabeigtu neatkarīgi no tā, vai to publicē papīra vai elektroniskā formā.

Likumprojekta autori norāda, ka papīra izdevums pēdējā laikā ir maz pieprasīts. Oficiālā izdevuma publikācija ir pieejama Patentu valdes mājas lapā internetā, un vairums interesentu izmanto tieši šo izdevuma versiju.

Tāpat likumā paredzēta atsauce uz tiesiskās aizsardzības procesu, kas ir tiesiska rakstura pasākumu kopums komercsabiedrības interešu aizsardzībai tās ierobežotas maksātspējas gadījumā. Ja preču zīme būs iesaistīta debitora tiesiskās aizsardzības procesā, Patentu valde varēs izdarīt atzīmi preču zīmju reģistrā.

Grozījumi likumā saistīti ar Maksātnespējas likumu un Latvijas pievienošanos Singapūras starptautiskajam līgumam, kura mērķis ir harmonizēt preču zīmju reģistrācijas administratīvās procedūras.

Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm”” trīs lasījumos jālemj Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt