Saeimas komisija konceptuāli atbalsta grozījumus Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā

(10.11.2009.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 10.novembrī, izskatīšanai 1.lasījumā atbalstīja grozījumus Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā.

Likumu paredzēts papildināt ar jaunu normu, kas ļaus ugunsgrēku dzēšanu un glābšanas darbus Latvijas teritorijā līdz mūsu valsts ugunsdzēsēju ierašanās brīdim vadīt arī citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts ugunsdzēsēju augstākajai amatpersonai, kura ir notikuma vietā.

Pamatojoties uz noslēgtajiem starptautiskajiem līgumiem, ugunsgrēku dzēšanu Latvijas pierobežā veic arī Lietuvas un Igaunijas dienesti, savukārt šajās valstīs - arī Latvijas ugunsdzēsēji, komisijas sēdē skaidroja Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Ainārs Pencis. Turklāt nereti ugunsgrēka vietā kaimiņvalstu ugunsdzēsēji var ierasties ātrāk, tā nodrošinot savlaicīgu dzēšanas darbu uzsākšanu. Visbiežāk šādas situācijas rodas, pierobežā dzēšot lielos mežu ugunsgrēkus, kad ar uguni jācīnās abās robežas pusēs.

Lai glābšanas darbi noritētu bez aizkavēšanās, arī citas ES dalībvalsts ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonai jāparedz tādas pašas tiesības, kādas ir Latvijas ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadītājam. 
 
Plānots, ka Saeima likumprojektu 1.lasījumā izskatīs jau šo ceturtdien, 12.novembrī.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī