Plāno aizliegt tirgot augu maisījumus, kas izraisa psihiskus traucējumus

(10.11.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 10.novembrī, pirms otrā lasījuma skatot grozījumus likumā „Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu”, atbalstīja priekšlikumu ierobežot šobrīd legāli iegādājamo psihotropo vielu izplatību.

Komisijas izstrādātā priekšlikuma redakcija paredz aizliegumu realizēt augu maisījumu produktus, kuru smēķēšanas, šņaukšanas, košļāšanas vai inhalēšanas rezultātā tiek izdalītas vai uzņemtas vielas, kas izraisa psihoaktīvām vielām līdzīgus psihiskus traucējumus un kuru lietošana var izraisīt atkarību.

Deputāti iepriekš pauduši satraukumu par tā dēvēto vīraku un citu augu maisījumu plašo izplatību bērnu un jauniešu vidū, kuri patlaban šīs psihiskus traucējumus izrausošās vielas var brīvi iegādāties gan speciālos veikalos, gan internetā un pat skolās. Lai gan šīs vielas nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā, tās nereti izraisa līdzīgus simptomus kā narkotiskās vielas, to lietošanas rezultātā var rasties halucinācijas un organisma saindēšanās.

Vienlaikus komisija ir uzdevusi Veselības ministrijai sagatavot grozījumus Preču un pakalpojumu drošības likumā, paredzot noteikt, ka pierādījums psihotropo vielu lietošanai būs arī ārstniecības iestādes ziņojums par cilvēka veselībai nodarīto kaitējumu. Saskaņā ar pašlaik spēkā esošo tiesisko regulējumu par pierādījumu var kalpot tikai analīžu rezultāti, kuri ne vienmēr uzrāda tā dēvētajos augu maisījumos esošās psihotropās vielas.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā