Nākamgad nav plānots slēgt nevienu mūzikas vai mākslas skolu

(09.11.2009.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija pirmdien, 9.novembrī, pārrunājot 2010.gada valsts budžetā paredzēto finansējumu kultūras nozarei, noskaidroja, ka, neraugoties uz krasu finansējuma samazinājumu, neviena mūzikas vai mākslas skola, teātris, muzejs, koncertinstitūcija vai mākslas augstskola nākamgad netiks slēgta.

Nozares budžets atgriežas 2005.gada līmenī, un atsevišķās pozīcijās finansējums ir vēl mazāks, secināja komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš. Tomēr kultūras ministrs Ints Dālderis deputātiem apliecināja, ka Kultūras ministrija neatteiksies no nevienas funkcijas īstenošanas.

Jebkurš budžets ir instruments noteiktu uzdevumu pildīšanai, un nozares prioritātes nav mainījušās, pauda kultūras ministrs. Prioritāte ir visu funkciju saglabāšana, tostarp mūzikas un mākslas skolu darbības nodrošināšana, uzsvēra I.Dālderis.

Deputāti noskaidroja, ka būtiski samazinājumi skāruši visas jomas, salīdzinoši visvairāk filmu nozari, kultūrmantojumu, Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecību un Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumu.

Ministrs prognozēja, ka pēc budžeta pieņemšanas kultūras nozarē saglabāsies 2500 amata vietas. Salīdzinājumam, 2008.gadā šajā jomā tika nodarbināti nedaudz vairāk nekā 4000 cilvēki. Savukārt vidējā alga divu gadu laikā būs sarukusi no 501 līdz 312 latiem.

Komisijas deputāti I.Dālderi iztaujāja par iespējām rast papildu finansējumu vienīgā Latvijas literatūras žurnāla „Karogs” izdošanai. Ministrs skaidroja, ka par finansējuma piešķiršanu šim žurnālam lemj Valsts kultūrkapitāla fonda literatūras eksperti. Vienlaikus viņš informēja, ka, veicot administratīvos pārkārtojumus, dažādu projektu atbalstam būs pieejams par 300 tūkstošiem latu lielāks finansējums.

Savukārt, komentējot finansējuma pārdali teātriem, ministrs pauda uzskatu, ka visiem teātriem, tostarp Daugavpils teātrim, finansējuma piešķiršanā noteicošais kritērijs būs to kvalitāte. Nākamgad no Kultūras ministrijas budžeta plānots vairāk nekā miljonu latu novirzīt arī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra rekonstrukcijas pabeigšanai un skatuves aprīkojumam, lai teātris varētu pilnvērtīgi atsākt darbu.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī