Saeimas deputāti aicina ES sniegt atbalstu Latvijai cīņā ar cigarešu kontrabandu

(06.11.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija aicina Latvijas pārstāvjus nākamajā Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru sanāksmē runāt par ES iespējamo finansiālo atbalstu cīņā ar cigarešu kontrabandu no austrumu kaimiņvalstīm.

Šādu ierosinājumu deputāti pauda piektdien, 6.novembrī, apstiprinot Latvijas nacionālo pozīciju 10.novembra ES Ekonomikas un finanšu ministru padomei, kuras darbakārtībā ir arī jautājums par tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa struktūru un likmēm Eiropas Savienībā.

Diskutējot par plāniem ES paaugstināt akcīzi dažādiem tabakas izstrādājumiem, deputāti vērsa uzmanību uz kontrabandas cigarešu lielo īpatsvaru Latvijas tirgū un nepieciešamību efektīvāk apkarot cigarešu kontrabandu. „Būtu svarīgi vairot Eiropas Savienības izpratni par to, ka Eiropas Savienības austrumu robežas valstīs šajā jautājumā ir īpaša situācija un tādēļ tām būtu jāsniedz lielāks atbalsts cīņai ar cigarešu kontrabandu,” teica komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

Deputāti bija vienisprātis, ka ES līmenī, runājot par tālāku cigarešu akcīzes paaugstināšanu, argumentu par lielo kontrabandas cigarešu īpatsvaru nevar izmantot, lai iestātos pret akcīzes celšanu. Tomēr Latvija varētu konsekventi lūgt ES piešķirt lielāku atbalstu muitai un Valsts robežsardzei, vienojās deputāti. Pastiprinot cīņu ar kontrabandu uz Latvijas robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, kas vienlaikus ir arī ES austrumu robeža, tiktu palielināti akcīzes nodokļa ieņēmumi.

„Latvijai stingri jāaizstāv savs viedoklis un jālūdz Eiropas Savienības atbalsts muitai un robežsardzei, jo tieši Latvijas austrumu robežai ir vislielākais kontrabandas spiediens,” norādīja deputāts Mārtiņš Roze (ZZS). Līdzīgu viedokli pauda arī deputāti Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) un Alberts Krūmiņš (JL), akcentējot Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un citu Austrumeiropas dalībvalstu ģeogrāfisko izvietojumu, kas veicina cigarešu kontrabandu.

Kā noskaidroja deputāti, tiek ierosināts ar 2011.gada 1.janvāri ES noteikt minimālo akcīzes līmeni 45,33 latu apmērā par 1000 cigaretēm, bet turpmākajos gados vēl vairāk palielināt akcīzes cigaretēm.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā