Saeimas komisija mudina mazināt birokrātiskos šķēršļus ES fondu apguvē zinātnē

(30.10.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 9.oktobrī, pauda bažas par nepietiekami aktīvu Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma izmantošanu zinātnē un inovācijās, kā arī aicināja atbildīgās institūcijas novērst birokrātiskos šķēršļus, kas apgrūtina inovāciju sekmīgu izmantošanu tautsaimniecībā.  

„Diskusija radīja iespaidu, ka Latvijā nav pietiekami aktīva koordinācija un sadarbība starp zinātniekiem un uzņēmējiem. Līdz ar to cieš abas puses, jo zinātniekiem trūkst finansējuma, savukārt uzņēmējiem nav iespējas izmantot Latvijā tapušus izgudrojumus,” pēc Izglītības ministrijas pārstāvju un zinātnieku uzklausīšanas uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

Deputāti arī vienojās apkopot zinātnieku sniegto informāciju, lai aicinātu atbildīgās ministrijas sagatavot nepieciešamās izmaiņas tiesību aktos, kas novērstu birokrātiskos šķēršļus ES fondu izmantošanai zinātnē.

Kā deputātiem skaidroja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, ES fondi var palīdzēt zinātnei izdzīvot ekonomiskās krīzes laikā, kad valsts finansējums ir nepietiekams. Līdz 2012.gadam iespējams pieteikties uz 240 miljonus eiro lielu ES fondu finansējumu, no kura šobrīd Latvija spējusi apgūt vien sešus procentus, turklāt šo procesu bremzē virkne birokrātisku šķēršļu, norādīja J.Ekmanis. 

Savukārt izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe komisijas sēdē vērsa uzmanību uz to, ka par ES līdzekļiem iegādāto zinātniskās pētniecības aparatūru saskaņā ar noteikumiem nedrīkst izmantot komerciālos nolūkos. Līdz ar to tas nekādi nestimulē zinātniekus sadarboties ar uzņēmējiem un nepalielina inovatīvās zinātnes pienesumu valsts tautsaimniecības attīstībā, pauda T.Koķe.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde