Saeimas komisija iepazīstas ar izglītības un kultūras aktualitātēm Rīgas pilsētā

(21.10.2009.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien, 21.oktobrī, tiekoties ar Rīgas domes atbildīgajām amatpersonām, pārrunāja aktualitātes izglītības un kultūras jomā.

„Galvaspilsētas loma valsts kultūras dzīvē ir ļoti nozīmīga, tāpēc vēlējāmies noskaidrot Rīgas domes paveikto un iecerēto,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš. Viņš arī norādīja, ka komisija rūpīgi seko vairākiem galvaspilsētas pārziņā esošiem jautājumiem, piemēram, Rīgas Brāļu kapu atjaunošanas darbiem.

Skaidrojot vispārējās izglītības iestāžu tīkla izmaiņas, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane informēja, ka šajā mācību gadā likvidētas desmit skolas, un nākamajā gadā tas dos gandrīz 1,7 miljonu latu ietaupījumu. „Izmaiņas ir skārušas arī bērnudārzus, interešu izglītību un kultūras centrus, taču, veicot reformas, bērnu intereses tiek liktas pirmajā vietā,” apliecināja E.Aldermane.

Komisijas sekretārs Dzintars Ābiķis vērsa uzmanību uz to, ka Rīgā joprojām liela problēma ir pirmsskolas izglītības iestāžu trūkums un vēlējās zināt, vai likvidēto skolu telpās varētu izveidot šādas mācību iestādes. Rīgas domes pārstāvji skaidroja, ka šis variants tiek izvērtēts.

Izskatot pašvaldības budžetu 2010.gadam, iespējams tiks lemts no 50 uz 30 latiem samazināt pabalstu tiem vecākiem, kuru bērniem trūkst vietas pirmsskolas izglītības iestādēs, informēja E.Aldermane. Rīga ir viena no nedaudzajām pašvaldībām, kas šādu pabalstu maksā, un vienkāršā dzīvesvietas deklarēšanas sistēma ir veicinājusi, ka bērnudārzu rindas ir mākslīgi uzpūstas, atzina Rīgas domes pārstāvis Guntis Helmanis.

Komisijas deputātus arī interesēja, kādas izmaiņas skars pilsētas pieminekļu apsaimniekošanu. Rīgas pieminekļu aģentūras reorganizācija šobrīd tiek izskatīta domes komitejās, tomēr pašvaldība negrasās samazināt atbalstu Rīgas Brāļu kapiem, norādīja E.Aldermane. Vienlaikus viņa informēja, ka Mežaparks šobrīd sāk aktīvi strādāt pie tā, lai kļūtu par iedzīvotājiem vēl pievilcīgāku atpūtas centru, piemēram, izveidojot slēpošanas trasi.

Atbildot uz deputātu jautājumiem par Rīgas kultūras aģentūras likvidēšanu, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja atbildēja, ka kultūras iestādes turpmāk pārraudzīs SIA „Rīgas nami”, bet jautājumi par kultūras funkciju īstenošanu un iestāžu darba saturisko pusi vēl nav izlemti. Komisijas deputāte Inguna Rībena (JL) pauda izbrīnu, ka „jautājums sākts no saimnieciskā gala, nevis no tā, kā kinoteātris „Rīga” vai Rīgas Kongresu nams pildīs kultūras funkciju”.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt