Juridiskā komisija: par valsts karoga neizkāršanu varēs izteikt arī brīdinājumu

(20.10.2009.)

Naudas sods par valsts karoga nepacelšanu svētku un atceres dienās vairs nebūs vienīgā iespējamā sankcija. Izvērtējot pārkāpuma raksturu, kā alternatīvu naudas sodam varēs piemērot arī brīdinājumu. To paredz Saeimas Juridiskās komisijas priekšlikums grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ko komisija otrdien, 20.oktobrī, atbalstīja likumprojekta otrā lasījuma redakcijai.  

„Patlaban naudas sods ir vienīgā iespējamā sankcija, un prakse rāda, ka šis regulējums nav pietiekami pārdomāts. Nereti ir gadījumi, kad pašvaldības policija soda sirmgalvjus, kas fiziski nespēj izkārt valsts karogu, un šis nav tas mērķis, ko likumdevējs vēlējies sasniegt. Šajā jomā nepieciešams elastīgāks un pretimnākošāks risinājums, tādēļ komisija piedāvā kā alternatīvu sodu noteikt brīdinājumu, vienlaikus uz trešo lasījumu meklējot vēl citus piedāvājumus,” norāda Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece. 

Juridiskā komisija šodien vienojās, ka par Latvijas valsts karoga vai citu valstu karogu nepacelšanu Saeimas, Ministru kabineta, republikas pilsētu domju vai novadu domju noteiktajās dienās vai gadījumos varēs izteikt brīdinājumu vai piemērot naudas sodu līdz 50 latiem. Patlaban vienīgā iespējamā sankcija ir naudas sods līdz 50 latiem.

Tāpat brīdinājumu vai naudas sodu varēs piemērot, ja pārkāpts Ministru kabineta noteiktais Latvijas valsts karoga pacelšanas veids vai kārtība. Patlaban par to paredzēts tikai naudas sods līdz trīsdesmit latiem.

Par likumprojektu otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai. 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde