Inga Ābele iegūst Baltijas Asamblejas balvu literatūrā (foto)

(16.10.2009.)

Piektdien, 16.oktobrī, Saeimā vērtējot Baltijas Asamblejas (BA) balvas kandidātus, starptautiska žūrija nolēma 2009.gada balvu literatūrā piešķirt Ingai Ābelei par romānu „Paisums”.

BA balva mākslā šogad tiks piešķirta igauņu māksliniekam Marko Meetammam (Marko Mäetamm), bet balvu par sasniegumiem zinātnē šogad saņems folkloras pētnieks Leonards Sauka (Leonardas Sauka) no Lietuvas.

Literatūras, mākslas un zinātnes eksperti žūrijas komisijas sēdē atzina, ka šogad izlemt par balvas ieguvējiem bija īpaši sarežģīti, jo visu kandidātu sasniegumi ir pārsnieguši Baltijas valstu robežas un guvuši starptautisku atzinību. Šogad par laureātiem tika atzīti tie kandidāti, kuri spēj izvirzīt nākotnes vīziju, kas balstīta pagātnes pieredzē.

„Pēc deviņdesmito gadu intelektuālā uzplūda Inga Ābele no jauna atklāja, ka grāmatas var arī lasīt. Viņas darbi jauniegūto intelektuālismu sapludina ar seno stāstu stāstīšanas mākslu,” uzsvēra žūrijas loceklis Guntis Berelis.

Māksliniekam Marko Meetammam balva piešķirta par profesionālajām un veiksmīgajām izstādēm, kā arī sasniegumiem mākslā pēdējo gadu laikā. „Šī mākslinieka darbi aicina padomāt par cilvēciskajām vērtībām arī šajā grūtajā laikā, kad mūsu dzīvi lielā mērā nosaka banku aizdevumi. Viņa darbus vislabāk raksturo jautājums - kā tas nākas, ka cilvēka dzīve ir kļuvusi līdzvērtīga bankas aizdevumam mūža garumā?” norādīja žūrijas priekšsēdētāja vietnieks Johanness Sārs (Johannes Saar) no Igaunijas. 

Savukārt BA 2009.gada balvu zinātnē saņems Leonards Sauka no Lietuvas par folkloras mantojuma pētījumu „Eglė žalčių karalienė” Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un citās valstīs. Žūrijas locekļi atzina, ka mazu valstu nākotne saistās ar to etnogrāfiju un L.Saukas ieguldījums zinātnē ļaus arī nākamajām paaudzēm labāk izprast pagātni.  

Laureātiem balvas tiks pasniegtas BA sesijā, kas notiks Viļņā, Lietuvā, no šī gada 26. līdz 28.novembrim. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro.

Žūrijas sastāvā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

Līdztekus uzvarētājiem BA balvai šogad bija izvirzīti:

literatūrā:

  • dzejnieks un rakstnieks Romualds Granausks (Romualdas Granauskas) par spilgto trīs Baltijas nāciju identitātes portretēšanu un aktīvo dalību kultūras vērtību radīšanas procesā, kā arī stāstiem „Šunys danguje” (2005), „Kenotafas” (2005) un „Rūkas virš slėnių” (2007) (Lietuva);
  • dzejniece un rakstniece Ene Mikhelsone (Ene Mihkelson) par romānu „Katkuhaud” (2007) (Igaunija).

mākslā:

  • mākslinieks un tēlnieks Antans Žukausks (Antanas Žukauskas) par pagātnes vērtību atveidošanu tēlotājmākslā, panākot līdzsvaru starp moderno un tradicionālo, kā arī par baltiešu identitātes nešanu pasaulē (Lietuva);
  • komponists un profesors Juris Karlsons par sasniegumiem simfoniskajā mūzikā pēdējo trīs gadu laikā (Latvija).

zinātnē:

  • Dr.Mārtiņš Boiko ar monogrāfiju „Lietuviešu sutartines un to Baltijas konteksti”, kurā salīdzinātas senās lietuviešu, latviešu un igauņu melodijas (Latvija);
  • Gabriele Hogana-Bruna (Gabrielle Hogan-Brun), Uldis Ozoliņš, Meilute Ramoniene (Meilute Ramoniene), Marts Rannuts (Mart Rannut) un Ina Druviete par monogrāfiju „Language Politics and Practices in the Baltic States” (2009), kas sniedz pārskatu par valodas situāciju, pētot valodas politikas lingvistiskos, politiskos un sociālos rezultātus lokālajā un starptautiskajā līmenī.

Informācija par BA balvu:

Ikgadējā BA balva ir nodibināta 1994.gadā, lai sekmētu literatūras, mākslas un zinātnes attīstību Baltijas valstīs un novērtētu izcilākos sasniegumus minētajās jomās.

BA balvu literatūrā piešķir igauniski, latviski vai lietuviski uzrakstīta romāna, lugas, dzejoļu, stāstu un apcerējumu krājuma vai tamlīdzīga sacerējuma autoram. Darba pirmpublicējumam jābūt izdotam pēdējo triju gadu laikā.

BA balvu mākslā piešķir autoram vai izpildītājam par pēdējo triju gadu laikā radītu mākslas darbu vai darbu ciklu tēlotājmākslā, lietišķajā mākslā, mūzikā, arhitektūrā un teātra mākslā vai kinomākslā. To var piešķirt arī režisoram, solistam, aktierim, baleta māksliniekam vai izpildītājmākslinieku grupai par izcilu māksliniecisku sniegumu pēdējo triju gadu laikā.

Savukārt BA balvu zinātnē piešķir izcila zinātniska darba vai pētījumu sērijas autoram humanitārajās, sociālajās vai dabas zinātnēs, ja darbam ir starptautiska nozīme un ja tas veicina zinātnes attīstību Baltijas reģionā un ir publicēts pēdējo triju gadu laikā.

2008.gada balvu literatūrā saņēma Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, dzejnieks un atdzejotājs Knuts Skujenieks par Rakstiem, kas izdoti astoņos sējumos. 2007.gada balvu mākslā saņēma teātra kritiķe Silvija Radzobe par ieguldījumu grāmatas „Teātra režija Baltijā” sagatavošanā. Savukārt 2006.gada balvu literatūrā saņēma rakstniece Nora Ikstena par grāmatu „Nenoteiktā bija”.

Informācija par BA:

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes, kā risināti BA dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.
 
Fotogrāfijas no žūrijas komisijas sēdes un laureātu paziņošanas: www.flickr.com/saeima




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt