Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze: Japānas parlamenta vadītāja vizīte stiprina Latvijas un Japānas attiecības

(15.10.2009.)

Japānas parlamenta augšpalātas prezidenta vizīte Latvijā ir jauns solis Latvijas un Japānas attiecību padziļināšanā un stiprināšanā, ceturtdien, 15.oktobrī, pēc tikšanās ar Japānas parlamenta augšpalātas prezidentu Satsuki Eda (Satsuki Eda) atzina Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

„Latvijai un Japānai jau tradicionāli ir aktīvas attiecības kultūras un izglītības jomā. Tomēr joprojām ir ļoti liels neizmantots potenciāls ekonomikā. Ļoti ceru, ka šī vizīte dos ieguldījumu tieši ekonomisko attiecību aktivizēšanā,” pauda G.Daudze.

Pēdējo gadu laikā notiek aizvien aktīvāka abu valstu augstāko amatpersonu vizīšu apmaiņa. Pirms diviem gadiem Latvijā viesojās Japānas Imperators Akihito, savukārt šogad vizītē Japānu apmeklēja iepriekšējais valdības vadītājs Ivars Godmanis un Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze.

Japānas parlamenta augšpalātas prezidents pauda prieku par iespēju apmeklēt Latviju un viesoties Saeimā. Atskatoties vēsturē, viņš atcerējās Padomju Savienības laiku, kad daudzi latvieši, tāpat kā japāņi, tika deportēti uz Sibīriju.

„Latvijas un Japānas attiecības bijušas ilgstošas, tomēr tās nav bijušas pietiekami dziļas. Mēs ceram, ka ar šo vizīšu apmaiņu abu valstu attiecības padziļināsies un kļūs vēl aktīvākas,” teica S.Eda.

Nozīmīgas ir arī Latvijas galvaspilsētas Rīgas un Japānas pilsētas Kobes vairāk nekā trīsdesmit gadus ilgās attiecības, norādīja Japānas parlamenta augšpalātas prezidents. „Japāna joprojām atceras, ka pēc postošās Kobes zemestrīces, kas bija ļoti grūts laiks Japānai, no tālās zemes Latvijas galvaspilsētas Rīgas kā dāvana Kobes zooloģiskajam dārzam tika atsūtīts zilonis. Mēs to ļoti augstu novērtējām, un arī tagad mums ir prieks to atcerēties,” pauda S.Eda. 

Japānas parlamenta augšpalātas prezidents vizītē Latvijā 14. un 15.oktobrī uzturas pēc Saeimas priekšsēdētāja ielūguma. Pēc tikšanās ar G.Daudzi S.Eda apmeklēja arī Saeimas sēdi.

Vizītes ietvaros Japānas parlamenta augšpalātas prezidentam paredzēta tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, kā arī Rīgas domes apmeklējums. Delegācija arī apmeklēs Latvijas Okupācijas muzeju, Jūgendstila muzeju un Latvijas Nacionālo operu.

S.Edam ir vairāk nekā trīsdesmit gadus politiķa darba pieredze. Pirmo reizi Japānas parlamentā jurista izglītību ieguvušais S.Eda ievēlēts 1977.gadā. Viņš ieņēmis dažādus amatus Japānas parlamenta abās palātās ? augšpalātā jeb Padomnieku palātā un apakšpalātā jeb Pārstāvju palātā, kā arī bijis valsts ministrs. 

Fotogrāfijas no Japānas parlamenta vadītāja vizītes Saeimā: www.flickr.com/photos/saeima


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta