Saeimas komisija iztaujās finanšu un ārlietu ministrus par finansējumu diplomātiskajam dienestam

(13.10.2009.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 14.oktobrī, uz sēdi aicinājusi finanšu ministru Einaru Repši un ārlietu ministru Māri Riekstiņu, lai kopīgi meklētu risinājumu, kā samazināta budžeta apstākļos tomēr nodrošināt pilnvērtīgu Latvijas diplomātiskā dienesta darbību.

Pagājušajā nedēļā, iztaujājot ārlietu ministru, komisijas deputāti pauda bažas par Latvijas Ārlietu ministrijas darbu dramatiski samazināta budžeta apstākļos. Deputāti rosināja ārlietas, tāpat kā aizsardzību 2010.gada budžeta projektā definēt kā atsevišķu funkciju, nevis iekļaut kopējos valsts pārvaldes izdevumos.

Ņemot vērā, ka uz sēdi aicinātais finanšu ministrs toreiz nebija ieradies, deputāti vienojās pie diplomātiskā dienesta finansēšanas jautājuma atgriezties atkārtoti, kad sēdē varēs piedalīties abi ministri. 

Komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš uzsver, ka valsts ekonomisko un politisko interešu pārstāvniecība ārvalstīs ir viena no būtiskākajām valsts pamatfunkcijām, bet ar patlaban budžeta projektā paredzēto finansējumu ārlietu dienesta darbība ir apdraudēta. Finansējuma un darbinieku skaita ziņā Latvijas diplomātiskais dienests faktiski atgriežas teju deviņdesmito gadu vidus līmenī, norāda A.Bērziņš.

Komisijas sēde notiks trešdien, 14.oktobrī, plkst.11.00 Jēkaba ielā 10/12, 307.telpā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā