Saeimas komisija atzinīgi vērtē paveikto kriminālās izlūkošanas modeļa ieviešanai

(13.10.2009.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 13.oktobrī, uzklausot atbildīgo amatpersonu ziņojumu, atzinīgi novērtēja Valsts policijas (VP) paveikto kriminālās izlūkošanas modeļa ieviešanai.

VP izstrādātais kriminālās izlūkošanas modelis sekmēs sistematizētāku un efektīvāku noziedzības apkarošanu, mazinot organizēto noziedzību un novēršot sabiedrības apdraudējumu, norāda komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš, uzverot, ka Valsts policija ir paveikusi lielu darbu, lai modeli ieviestu jau nākamā gada laikā.

Kriminālās izlūkošanas modelis ļaus prioritizēt VP darbu un veiksmīgāk izmantot finanšu un cilvēku resursus. Kriminālizlūkošanas ietvaros tiek iegūta informācija un zināšanas par noziegumiem un noziedzniekiem, lai nākotnē novērstu noziedzības pieaugumu, deputātus informēja VP pārstāvji. 

Valsts policijā kriminālās izmeklēšanas modeli pilnībā plāno ieviest no nākamā gada 1.aprīļa. Lai to paveiktu, plānots apmācīt VP darbiniekus, kā arī izveidot speciālu datu bāzi, kurā paredzēts apkopot ievākto kriminālizlūkošanas informāciju. Darbu pie datu bāzes varētu pabeigt līdz 2010.gada janvārim.

Deputāti noskaidroja, ka līdztekus kriminālās izlūkošanas modeļa ieviešanai Valsts policijā, atbildīgā ministrija nolēmusi piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus Latvijas vienotā Nacionālā kriminālās izlūkošanas modeļa izveidei. Projekta ietvaros plānots izveidot vienotu kriminālās izmeklēšanas informācijas datubāzi, kur ievietoto operatīvo informāciju varētu izmantot ne tikai VP, bet arī citas tiesībsargājošās un drošības iestādes.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt