Saeimas komisija: invalīdiem tiks atcelti ieturējumi no izdienas pensijas

(13.10.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 13.oktobrī, otrajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja astoņus komisijas sagatavotus likumprojektus, kas paredz atcelt izdienas pensijas ieturējumus pensionāriem, kuriem noteikta invaliditāte.

Likumu grozījumi attiecas uz visām astoņām izdienas pensijas saņēmēju grupām: tiesnešiem, prokuroriem, militārpersonām, diplomātiem, Iekšlietu ministrijas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm, Satversmes aizsardzības biroja un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonām, kā arī izdienas pensiju saņēmējiem, kuri strādājuši profesionālajos valsts un pašvaldību mākslinieku kolektīvos. 

Likumprojekti saskaņo izdienas pensijas regulējošos likumus ar Saeimā 17.septembrī pieņemtajiem grozījumiem likumā „Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam”, ar ko tiek atcelti iepriekš noteiktie vecuma vai izdienas pensijas ieturējumi pensionāriem, kuriem noteikta invaliditāte.

Tādējādi uz šīm pensionāru grupām no 1.novembra vairs neattiecas no 1.jūlija noteiktie ierobežojumi, kas paredz 10 procentu pensijas ieturējumu nestrādājošiem pensionāriem un 70 procentu ieturējumu pensionāriem, kuri ir darba ņēmēji vai pašnodarbinātie. Pensijas daļa, kas ieturēta par periodu no šī gada 1.jūlija līdz 31.oktobrim, tiks atmaksāta.

Paredzēts, ka Saeima Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātos likumprojektus otrajā galīgajā lasījumā skatīs ceturtdien, 15.oktobrī.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt