Saeimas komisija rosinās grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā

(06.10.2009.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas otrdien, 6.oktobrī, vienojās virzīt izskatīšanai Saeimā komisijas sagatavotu likumprojektu, kas dos iespēju pašvaldībām saņemt lielāku Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu par infrastruktūras izveidi atkritumu apsaimniekošanai.

Komisijas piedāvātie grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā paredz, ka turpmāk pašvaldības teritorijā savāktie sadzīves atkritumi tiks apglabāti vienā konkrētā poligonā un pašvaldība ar šo poligonu slēgs līgumu.
 
Līguma slēgšana ar poligonu ir pašvaldību interesēs, jo tas, pretendējot uz ES fondu atbalstu, ļaus atkritumu apglabāšanu klasificēt kā sabiedrisko pakalpojumu. Līdz ar to pašvaldības, īstenojot infrastruktūras izveides projektus, varēs pretendēt uz maksimālo ES Kohēzijas fonda atbalsta intensitāti, kas Latvijā ir 85 procenti. Neveicot šādas likuma izmaiņas, pašvaldības varētu pretendēt uz atbalstu tikai 50 procentu apmērā.

Atkritumu apsaimniekošanas likumā plānots noteikt, ka, jau izsludinot konkursu par atkritumu apsaimniekošanu, pašvaldība norādīs, kurā poligonā jāuzglabā tās teritorijā savāktie atkritumi. Līdz ar to visiem uzņēmējiem, kas pretendēs uz atkritumu apsaimniekošanu, būs skaidrāki konkursa nosacījumi un pašvaldība varēs pilnvērtīgāk salīdzināt pretendentu iesniegtos piedāvājumus.

Spēkā esošā likuma redakcija nosaka, ka visām pašvaldībām jāizdod saistošie noteikumi par atkritumu apsaimniekošanu tās teritorijā un atkritumu apsaimniekotājs jāizraugās saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma prasībām. Taču ne visas pašvaldības ir pārskatījušas esošo atkritumu apsaimniekošanas kārtību.

Lai jaunizveidotajos novados veicinātu atkritumu apsaimniekošanas jautājumu sakārtošanu, plānots noteikt, ka saistošie noteikumi būs jāizdod līdz 2010.gada 1.jūlijam un līdz šim termiņam atkritumu apsaimniekotājs būs jāizraugās atbilstoši Publisko iepirkumu likuma prasībām. Pašvaldībām būs jāizbeidz līgumi, kurus tās savulaik noslēdza bez termiņa ierobežojuma, tāpat saskaņā ar publisko iepirkumu prasībām būs jārīko konkursi gadījumos, kad beigsies termiņš esošajiem līgumiem.

Grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā izstrādāti sadarbībā ar Vides ministriju, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociāciju.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā