Saeimas komisija nesaskata būtisku ieguvumu no Finanšu policijas un Muitas kriminālpārvaldes apvienošanas

(29.09.2009.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 29.septembrī, uzklausot atbildīgās amatpersonas, aicināja nepieļaut Valsts ieņēmumu dienestam (VID) pakļautās Finanšu policijas pārvaldes un Muitas kriminālpārvaldes apvienošanu.

„Šo iestāžu ziņā ir valstiski ļoti būtiskas funkcijas, kas skar nodokļu iekasēšanu un preču kontroli ne tikai uz Latvijas, bet arī Eiropas Savienības ārējās robežas. Veicot abu iestāžu reorganizāciju, ļoti skrupulozi jāvērtē, kā strukturālās izmaiņas ietekmēs šo dienestu darba kvalitāti,” pauda komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš. „Es neredzu ieguvumu no Finanšu policijas un Muitas kriminālpārvaldes apvienošanas, jo nav aprēķini, kas to pamatotu. Turklāt krīzes situācijā, kad pieaug nodokļu nemaksātāju skaits un vēršas plašumā kontrabanda, izmeklēšanas struktūru reorganizācija var nest būtiskus zaudējumus,” atzina komisijas priekšsēdētājs.

VID ģenerāldirektora vietnieks Vladimirs Vaškevičs komisijas sēdē uzsvēra, ka izmeklēšanas iestāžu apvienošana nozīmētu esošās sistēmas nojaukšanu, kas negatīvi ietekmētu cīņu pret naudas atmazgāšanu un kontrabandu. „Abu iestāžu apvienošana nav pieļaujama, jo nav skaidra mērķa, tas neatrisina esošās problēmas, kā arī ir nepieciešams veikt plašas izmaiņas virknē normatīvo aktu. Turklāt būtiskas reformas abās iestādēs jau ir īstenotas,” skaidroja V.Vaškevičs, informējot, ka arī Starptautiskā Valūtas fonda eksperti ir norādījuši, ka abas iestādes nevajag apvienot to atšķirīgo funkciju dēļ.  

Arī Ģenerālprokuratūras pārstāvis atzina, ka vispirms būtu jāizvērtē, kāpēc ir nepieciešama šo iestāžu apvienošana un kādu labumu tas dos. Nenoliedzami, iestāžu apvienošana ļaus ietaupīt finanšu resursus, kas plānoti to administrēšanai un vadībai, tomēr, veicot apvienošanu, būtu jāvērtē ne tikai finansiālie ieguvumi, bet arī spēja nodrošināt kā produktīvāku likumpārkāpumu novēršanu un kriminālprocesu norisi, tā arī iespējami efektīvāku iestādes darbību kopumā, secināts Ģenerālprokuratūras atzinumā. 

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija aicinās Finanšu ministriju, kas ir rosinājusi šo izmeklēšanas iestāžu apvienošanu, lemjot par turpmāko reorganizāciju, uzklausīt arī VID argumentus.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā