Saeimas komisija: kapitālsabiedrības dāvinājums nedrīkstēs pārsniegt 10 daļu no pelņas

(29.09.2009.)

Valsts un pašvaldības kapitālsabiedrības dāvinājums vai ziedojums sabiedriskā labuma organizācijai nedrīkstēs pārsniegt desmito daļu peļņas, paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas otrdien, 29.septembrī, atbalstītie grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”.

Ar grozījumiem iecerēts noteikt, ka valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrība vai meitassabiedrība sabiedriskajām organizācijām drīkstēs dāvināt vai ziedot tikai tad, ja iepriekšējā saimnieciskajā gadā tā ir strādājusi ar peļņu. Dāvinājums nedrīkstēs pārsniegt 10 procentus no tīrās peļņas.

Gadījumā, ja kapitālsabiedrības dāvinājuma summa pārsniedz divus tūkstošus latu, dāvinājumu drīkstēs piešķirt tikai ar Ministru kabineta atsevišķu piekrišanu.

Grozījumi arī paredz noteikt, ka lēmumu par meitassabiedrības dāvinājuma piešķiršanu sabiedriskā labuma organizācijai, kas nepārsniedz 500 latus, pieņems attiecīgās kapitālsabiedrības valde. Bet, ja dāvinājuma vērtība pārsniedz 500 latus, vajadzēs finanšu ministra vai attiecīgās pašvaldības atļauju. Patlaban šādi ierobežojumi noteikti tikai kapitālsabiedrībām.

Ar izmaiņām iecerēts novērst gadījumus, kad kapitālsabiedrība dāvinājumu vai ziedojumu slēpj aiz citiem darījumiem, piemēram, reklāmas pakalpojumiem, grozījumu izstrādātāju vārdā norāda deputāte Ilma Čepāne (PS). Grozījumu mērķis ir pilnveidot dāvināšanas tiesisko regulējumu, paplašinot subjektu loku, uz kuriem ir attiecināmi ierobežojumi. Lai taupītu valsts un pašvaldību līdzekļus, kapitālsabiedrībām paredzēti stingrāki dāvināšanas nosacījumi, bet liela apjoma dāvinājumam - valdības piekrišana.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš aicināja deputātus savus priekšlikumus likumprojekta „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”" otrajam lasījumam iesniegt par likumprojektu atbildīgajai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai.


Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem