Pasaules sirds dienā uzsver veselīga dzīvesveida nozīmi

(25.09.2009.)

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija, 27.septembrī atzīmējot Pasaules sirds dienu, aicina iedzīvotājus savlaicīgi rūpēties par savas sirds veselību un ievērot veselīga dzīvesveida principus.

„Pasaules sirds diena iekrīt rudenīgi skaistā laikā, tādēļ šajā nedēļas nogalē aicinu cilvēkus sagādāt patīkamus brīžus savai sirdij. To var darīt, dodoties ilgākā sportiskā pastaigā un baudīt tepat Latvijā augušus augļus un citus rudens labumus. Tieši aktīvs dzīvesveids un sabalansēts uzturs, kura būtiska sastāvdaļa ir svaigi augļi un dārzeņi, ir iespēja pasargāt sevi no sirds un asinsvadu slimībām. Un, protams, sirds būs ļoti pateicīga, ja nesmēķēsiet,” uzsver Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs, ārsts Valdis Ģīlis.

„Smēķēšana un ar to saistītās problēmas regulāri ir komisijas uzmanības lokā, un patlaban strādājam pie likuma grozījumiem, lai Latvijā ierobežotu augu cigarešu reklāmu un izplatīšanu, jo tās nav mazāk kaitīgas par tabaku. Tāpat ir gandarījums par Saeimā šo ceturtdien pieņemto lēmumu, ar kuru paredzēts būtiski ierobežot Latvijā no trešajām valstīm ievedamo cigarešu skaitu. Turpmāk dienā pāri robežai varēs pārvest ne vairāk par 40 cigaretēm. Tas varbūt nepalīdzēs mazināt smēķēšanu, taču ir konsekvents solis, lai apkarotu neakcizētu cigarešu tirdzniecību, tā ļaujot valstij iekasēt vairāk nodokļu naudas,” norāda Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs.

V.Ģīlis atgādina, ka „sirdskaites mēdz piezagties pavisam negaidot, tomēr daudzi cilvēki nevilšus apzinās, ka viņu dzīvesveids provocē šādu slimību rašanos”. Galvenie riska faktori ir smēķēšana, paaugstināta ķermeņa masa un nepietiekama fiziskā aktivitāte, kā arī paaugstināts arteriālais asinsspiediens, paaugstināts holesterīna līmenis un cukura diabēts. „Ir svarīgi apzināties, ka ikviens var mazināt savu personisko risku, izdarot pareizās izvēles un atsakoties no neveselīgiem ieradumiem. Turklāt to darīt nekad nav par vēlu,” uzskata V.Ģīlis. 

Pēc Veselības ministrijas datiem, sirds un asinsvadu slimības joprojām ir galvenais Latvijas iedzīvotāju nāves cēlonis un šī tendence nemazinās. Latvija ir arī Eiropas Savienības „līdere” mirstībā no sirds un asinsvadu slimībām, turklāt vīrieši no asinsvadu slimībām mirst trīs reizes biežāk nekā sievietes.

Sabiedrības veselības apakškomisija uzsver sirds veselības profilakses nozīmi un aicina iedzīvotājus savlaicīgi apmeklēt speciālistus, noskaidrot savas asinsrites sistēmas stāvokli un iegūt noderīgus padomus par to, kā saglabāt sirdi veselu.

Pasaules sirds diena tiek atzīmēta katra septembra pēdējā svētdienā, šogad tā iekrīt 27.septembrī. Šo dienu ir iniciējusi Pasaules sirds konfederācija, kas apvieno gandrīz 300 ar kardioloģiju un sirds veselību saistītas organizācijas no vairāk nekā 100 valstīm. 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde