Saeimas komisija aicina efektīvāk koordinēt ES un NATO militāros plānus

(25.09.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 25.septembrī, apstiprinot Latvijas nacionālās pozīcijas 28. un 29.septembra Aizsardzības ministru neformālajai sanāksmei, aicināja strādāt pie tā, lai Eiropas Savienības (ES) un NATO darbība aizsardzības jomā būtu maksimāli saskaņota.

„Esmu pārliecināta, ka joprojām ir daudz darāmā, lai Eiropas Savienības un NATO nākotnes plāni un dalība operācijās būtu saskaņotāka un rīcība savstarpēji papildinoša,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. „Šajos ekonomisko grūtību laikos vēl jo būtiskāk ir vienam otru nedublēt.”

Militārajām operācijām gatavojot ES kaujas grupas, rūpīgi jāraugās, lai to darbība būtu saskaņota ar NATO militārajām aktivitātēm, un tad arī rezultāts būs labāks, pauda deputāti. Arī Aizsardzības ministrijas pārstāve Sintija Višņevska atzina, ka abu starptautisko organizāciju rīcība zināmā mērā dublējas.

Tāpat komisijas priekšsēdētāja vērsa uzmanību uz to, lai ES realizētie projekti jūras novērošanas jomā būtu saskaņoti ar Baltijas jūras stratēģijas ietvaros īstenotajām aktivitātēm.

Nākamnedēļ Gēteborgā notiekošajā neformālajā ministru sanāksmē tiks apspriesti ES militārie uzdevumi 2010.gadam, tai skaitā dalība operācijās, kaujas grupu izmantošana un jūras novērošana. Deputāti noskaidroja, ka oktobrī Latvijas virsnieki beigs dalību ES operācijā Bosnijā un Hercegovinā, un lielākā uzmanība tiks pievērsta Afganistānai. Vienlaikus Latvija turpinās finansiāli atbalstīt ES operāciju, aizsargājot un pavadot kuģus pie Āfrikas krastiem.

Komisijas deputāti atgādināja, ka jāmeklē iespējas arī Latvijā militāros resursus izmantot saskaņoti. Deputāts Jānis Porietis (TP) kā izšķērdīga līdzekļu izlietojuma piemēru minēja gadījumu, ka jūras krastā blakus ir izveidoti divu dažādu militāro struktūru torņi. „Līdzšinējā pieredze pierāda, ka valsts ierēdniecība pati sevi nevar reformēt un nepieciešams piesaistīt neitrālus ekspertus no malas,” piebilda V.Paegle.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā