Plāno atteikties no prasības sertificēt tūristu gidus

(22.09.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 22.septembrī, ar vienas balss pārsvaru nolēma konceptuāli atbalstīt grozījumus likumā „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”, ar kuriem paredzēts no reglamentēto profesiju saraksta svītrot tūristu gida profesiju. Tādējādi plānots atteikties no nākotnē iecerētās tūristu gidu sertificēšanas.

Komisijas priekšsēdētājas biedre Silva Bendrāte norādīja, ka pašreizējais regulējums tūristu gidiem izvirza ļoti augstas prasības un uzliek būtiskus administratīvus šķēršļus cilvēkiem, kuri strādā šajā profesijā, īpaši jau reģionos, kur par gidiem bieži vien piestrādā skolotāji un citi cilvēki, kuri nevar atlicināt sertifikāta iegūšanai nepieciešamo naudu.

Vienlaikus komisijas sēdē izskanēja viedoklis, ka jāapsver iespēja ieviest speciālas prasības tūrista gidiem Rīgas vēsturiskajā centrā, taču to varētu regulēt nevis valsts, bet pašvaldību līmenī. 

Deputāti noskaidroja, ka, lai gan jaunā kārtība ir spēkā no 2009.gada 1.jūlija, vēl nav akreditējusies neviena institūcija, kas veiktu tūristu gidu sertificēšanu. Tāpat izglītības iestādes nepiedāvā mācību programmas, kas atbilstu jaunajām prasībām, turklāt nepastāv arī šajā profesijā strādājošo kontroles mehānisms.

Likumprojekta autori Ekonomikas ministrijā norāda, ka atteikšanās no tūristu gidu sertificēšanas atvieglos darbu Latvijas uzņēmējiem un personām, kas strādā tūrisma nozarē. Grozījumi izstrādāti, lai samazinātu administratīvo slogu un vienkāršotu mazo un vidējo uzņēmumu darbības regulējumu.

Par grozījumiem likumā „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī