Dalībai atvērto durvju dienā Saeimā pieteikušies vairāk nekā 1700 interesenti

(21.09.2009.)

Apmeklēt Saeimu atvērto durvju dienas ietvaros līdz pirmdienas pēcpusdienai bija pieteikušies jau vairāk nekā 1700 interesenti.

Saeima ir saņēmusi pieteikumus no 60 grupām un 65 individuālajiem apmeklētājiem. Vislielāko interesi par Saeimas apmeklējumu izrāda skolēni, kā arī dažādas nevalstiskās organizācijas, īpaši tās, kas apvieno pensionārus un cilvēkus ar invaliditāti.

Pieteikties dalībai atvērto durvju dienā var, nosūtot personas datus (vārdu, uzvārdu, personas kodu un tālruņa numuru) uz e-pastu: ekskursijas@saeima.lv. Interesentiem tiks nosūtīts apstiprinājums par iekļaušanu kādā no apmeklētāju grupām. Papildu informācija pa tālruni 67087353. Parlamentu būs iespējams apmeklēt arī bez iepriekšējas pieteikšanās, taču, ņemot vērā, ka Saeimas namā vienlaicīgi var atrasties ierobežots apmeklētāju skaits, priekšroka būs tiem, kuri iepriekš būs pieteikušies.

Saeimas nams atvērto durvju dienā apmeklētājiem būs atvērts no 10.00 līdz pat 19.00, lai parlamentu varētu apmeklēt arī tie, kas pa dienu strādā.

Trešdien, 23.septembrī, Saeima organizē atvērto durvju dienu, kuras ietvaros Latvijas iedzīvotājiem un mūsu valsts viesiem būs iespēja klātienē aplūkot Saeimas namu, iepazīt tā arhitektūru un vēsturi, kā arī uzzināt vairāk par deputātu ikdienas darbu.

Dodoties ekskursijā pa Saeimas namu, interesenti varēs apmeklēt Saeimas sēžu zāli, kurā katru ceturtdienu deputāti sanāk uz sēdēm un Sarkano zāli, kurā notiek Saeimas Prezidija sēdes un konferences. Tāpat apmeklētāji varēs ielūkoties Saeimas priekšsēdētāja un darbinieku darba telpās, kā arī aplūkot Dāvanu zālē izvietotās ārvalstu delegāciju dāvanas Latvijas parlamentam.

Saeimai īpaši svarīga ir sadarbība ar citu valstu parlamentiem, un nozīmīga Saeimas amatpersonu darba sastāvdaļa ir diplomātisko attiecību veidošana. Arī šogad atvērto durvju dienas apmeklētājiem būs reta iespēja apskatīt telpas, kurās tiek uzņemti citu valstu parlamentu vadītāji, ministri, vēstnieki un citas augstas amatpersonas.

Apmeklētāju uzmanībai tiks piedāvāta arī informatīva prezentācija par Saeimu, kā arī izstāde par parlamentārisma vēsturi.

Lai tuvāk iepazītu Saeimas komisiju darbu, 23.septembrī Saeimu īpaši aicināti apmeklēt arī to nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji, kam vēl nav pieredzes sadarbībā ar parlamentu. Viņiem būs iespēja būt klāt kādā no trešdien plānotajām Saeimas komisiju sēdēm, gūt priekšstatu par parlamenta darba ritmu un plānot tālāku sadarbību ar interesējošo nozares komisiju. NVO pārstāvji, kuri vēlas apmeklēt Saeimas komisiju sēdes, aicināti pieteikties iepriekš, sazinoties ar konkrētās komisijas atbildīgo pārstāvi, kurš deleģēts sadarbības veicināšanai ar NVO. Kontakti pieejami interneta mājas lapā www.saeima.lv sadaļā „Kā sazināties ar Saeimu”.

Lai apmeklētu Saeimas namu, ieejot parlamenta ēkās, apmeklētājiem būs jāuzrāda Saeimas apsardzei personu apliecinošs dokuments (pase, skolēnu apliecība vai autovadītāja apliecību) un jāiziet drošības pārbaude.

Saeimas nama apmeklētājiem jābūt atbilstoši ģērbtiem - netiek ielaisti apmeklētāji īsbiksēs, sporta un pludmales tērpā. Aizliegts ienest šaujamieročus, sprāgstošas un viegli uzliesmojošas vielas, asus priekšmetus u.tml. Apmeklējuma laikā jāievēro pieklājības normas, nedrīkst trokšņot, lietot mobilos telefonus, kā arī ēst ārpus tam speciāli paredzētām vietām. Apmeklētājiem ir jāpakļaujas Saeimas apsardzes un Saeimas Kancelejas darbinieku norādījumiem.

Saeimas ēkā ir atļauts fotografēt un filmēt, ievērojot Saeimas apsardzes un Saeimas Kancelejas darbinieku norādījumus.

Atvērto durvju diena Saeimā notika arī pagājušā gada 19.septembrī. Toreiz iedzīvotāji izrādīja lielu interesi par iespēju apmeklēt Saeimas namu un parlamentu apmeklēja vairāk nekā 1500 cilvēku.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī