Saeimas komisija: visi pensionāri - invalīdi vecuma pensiju saņems pilnā apmērā

(16.09.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 16.septembrī, pirms otrā lasījuma kā steidzamu atbalstīja likumprojektu, ar kuru no 1.novembra paredzēts atcelt vecuma pensijas ieturējumus tiem pensionāriem, kuriem noteikta invaliditāte. Tāpat tiks atcelts pensiju ieturējums arī tiem invalīdiem, kas saņem izdienas pensiju.

Tādējādi uz šīm pensionāru grupām neattieksies no 1.jūlija noteiktie ierobežojumi, kas paredz 10 procentu pensijas ieturējumu nestrādājošiem pensionāriem un 70 procentu ieturējumu pensionāriem, kas ir darba ņēmēji vai pašnodarbinātie. 

Likumprojekta pirmā lasījuma redakcija paredzēja atcelt ierobežojumus tikai tiem pensionāriem, kam invaliditāte noteikta uz mūžu, taču, kā komisijas deputātiem apliecināja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji, gan šī, gan nākamā gada budžetā tiks rasti līdzekļi, lai izmaksātu pensiju pilnā apmērā arī tiem invalīdiem, kas saņem vecuma vai izdienas pensiju.

Tāpat likumprojekts paredz atmaksāt pensionāriem to pensijas daļu, kas ieturēta par periodu no šī gada 1.jūlija līdz 31.oktobrim. Naudu paredzēts izmaksāt, sākot ar šī gada novembri, un LM amatpersonas deputātiem atzina, ka vairumā gadījumu pensionāri ieturēto summu pilnā apmērā saņems jau novembrī.

Pēc LM sniegtās informācijas, likuma izmaiņas ļaus izmaksāt pensijas pilnā apmērā apmēram 30 tūkstošiem cilvēku un šim nolūkam šogad nepieciešami apmēram 4 miljoni latu.

Likuma grozījumi novērsīs atšķirīgu attieksmi pret cilvēkiem ar invaliditāti. Saskaņā ar likumu „Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” patlaban invaliditātes pensijas saņēmēji to saņem pilnā apmērā, bet, ja invalīds saņem vecuma pensiju, no tās tiek veikts ieturējums.

Likumprojektu „Grozījumi likumā „Par pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam”” galīgajā lasījumā Saeimā plānots skatīt rītdienas, 17.septembra sēdē.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt