Saeimā viesojas Šrilankas parlamenta priekšsēdētājs (foto)

(14.09.2009.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze pirmdien, 14.septembrī, tikās ar Šrilankas Demokrātiskās Sociālistiskās Republikas parlamenta priekšsēdētāju Vidžesinghi Džajavēru Mudijanselagi Lokubandaru (Wijesinghe Jayaweera Mudiyanselage Lokubandara), kurš ieradies Latvijā oficiālā vizītē.

Sveicot Šrilankas parlamenta priekšsēdētāju Saeimā, G.Daudze uzsvēra, ka šī ir pirmā tik augsta līmeņa parlamentārā vizīte abu valstu vēsturē un izteica pārliecību, ka tā sniegs nozīmīgu ieguldījumu divpusējo attiecību stiprināšanā.

Saeimas priekšsēdētājs akcentēja, ka ļoti nozīmīga ir šajās dienās notiekošā Šrilankas uzņēmēju delegācijas vizīte Latvijā, kas ir laba iespēja, lai palielinātu patlaban nelielo savstarpējās tirdzniecības apjomu. Savukārt V.Lokubandara uzsvēra, ka ieinteresēts veicināt valstu sadarbību arī kultūras un tūrisma jomā, piebilstot, ka Šrilankas bagātā daba un vēsture padara šo valsti par atraktīvu tūrisma galamērķi.

G.Daudze izteica pateicību Šrilankas vēstniekam Latvijā un abu valstu goda konsuliem, kuri kopš darba uzsākšanas 2001.gadā ir devuši nozīmīgu ieguldījumu abu valstu attiecību stiprināšanā.

Savukārt Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Šrilankas parlamentu priekšsēdētāja Silva Bendrāte sarunā ar Šrilankas delegāciju pauda prieku, ka gandrīz pirms gada radniecīga sadarbības grupa ir izveidota arī Šrilankas parlamentā.

Tiekoties ar Šrilankas parlamenta vadītāju, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš uzsvēra, ka abu valstu attiecības ir uz produktīvas attīstības ceļa. Viņš pauda gandarījumu, ka Šrilankas varas iestādēm ir izdevies izbeigt karadarbību un ir sācies valsts sakārtošanas process. Pārrunājot parlamentāros sakarus, viņš akcentēja kontaktu nepieciešamību starp abu parlamentu komisijām un izteica aicinājumu Šrilankas parlamenta radniecīgajai komisijai darba vizītē apmeklēt Saeimu.

Pārrunājot sadarbību izglītības jomā, V.Lokubandara uzsvēra, ka Šrilanka ir ieinteresēta, lai viņa valsts studenti arī turpmāk iegūtu izglītību Latvijas augstskolās un viens no viņa vizītes mērķiem ir sekmēt sadarbību izglītības jomā. Ārlietu komisijas deputāti atzina, ka studiju eksports ir viens no aktuālajiem komisijas darba kārtības jautājumiem un deputāti ir uzdevuši izpildvarai rast risinājumus, lai atvieglotu uzturēšanās atļauju izsniegšanu ārvalstu studentiem.

Pagājušajā akadēmiskajā gadā Latvijas augstskolās, galvenokārt Rīgas Stradiņa universitātē, bija reģistrēti vairāk nekā 50 studenti no Šrilankas.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā