Atklājot Saeimas un NVO forumu, aicina lēmumus pieņemt ar plašu sabiedrības līdzdalību

(14.09.2009.)
Pirmdien, 14.septembrī, atklājot Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) trešo forumu, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze uzsvēra, ka īpaši šobrīd valstiski svarīgi lēmumi jāpieņem ar plašu sabiedrības līdzdalību, jo patlaban pilsoniskās sabiedrības līdzdalība parlamenta darbā ir būtiskāka kā jebkad iepriekš.

„Dažādās diskusijās daudz tiek runāts par to, kā veidot varas un sabiedrības attiecības. Un ar gandarījumu var teikt, ka daudzas no idejām, kas savulaik tika izteiktas vēlējuma formā, šobrīd ir realizētas. Nevienu, piemēram, vairs nepārsteidz nevalstisko organizāciju aktīva dalība Saeimas komisiju darbā,” atzina Saeimas priekšsēdētājs.

Lai veicinātu parlamenta atvērtību, šī gada sākumā ir izveidots Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrs, kurš ir brīvi pieejams ikvienam cilvēkam. Tajā var uzzināt par Saeimas darbu, satikt deputātus vai uzrakstīt iesniegumu, norādīja G.Daudze. Saeimas priekšsēdētājs ar prieku atzina, ka arī sabiedriskās politikas centra „Providus” veiktajā pētījumā secināts, ka NVO līdzdalība likumprojektu apspriešanā ir kļuvis normāls un pašsaprotams process.

Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka nevalstisko partneru loma Saeimas komisiju darbā ir būtiski pieaugusi. „Nevalstiskās organizācijas kā vislielākie eksperti aktīvi iesaistās komisiju darbā, un to viedoklis, salīdzinot ar ministriju izteikto, bieži vien ir uzvarošs,” pauda S.Āboltiņa. Viņa aicināja NVO būt kā vienojošam elementam starp politiķiem un sabiedrību un pateicās, ka sabiedriskie partneri politiķiem bieži vien atgādina, ka svarīgākais mūsu valstī ir cilvēks, nevis budžeta grafiki un likumprojekti.

Uzrunājot foruma dalībniekus, Latvijas Pilsoniskā alianses direktore Rasma Pīpiķe atgādināja, ka joprojām aktuālas ir tās prioritātes, kas minētas 2006.gada 30.martā noslēgtajā deklarācijā. Deklarācijas mērķis ir uzlabot Saeimas un NVO sadarbību, balstoties uz savstarpēju izpratni un atbalstu, kā arī NVO darbības nozīmi demokrātiskā valstī.

Foruma ietvaros NVO pārstāvji šīs dienas laikā iesaistās Saeimas komisiju darbā, ar deputātiem apspriežot nevalstiskajam sektoram aktuālas tēmas. Šīs diskusijas vienlaicīgi vada gan komisijas, gan NVO pārstāvis. Šodien notiekošajā Saeimas un NVO forumā deputāti un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji spriež par iespējām paplašināt sadarbību, lai kopīgiem spēkiem pārvarētu ekonomisko krīzi.




Saeimas Preses dienests
Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima