Saeima atbalsta septembra otrās svētdienas noteikšanu par Tēva dienu

(10.09.2009.)

Saeima ceturtdien, 10.septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, tādējādi atbalstot septembra otrās svētdienas noteikšanu par Tēva dienu.

Tēva dienai ir jau simts gadu ilgas tradīcijas un to atzīmē daudzviet pasaulē, tostarp ASV, Vācijā, Lietuvā un Igaunijā, aicinot atbalstīt priekšlikumu noteikt Tēva dienu kā atzīmējamu dienu, norādīja priekšlikuma autori.

Atbalstītie grozījumi nosaka, ka atzīmējamo dienu sarakstu papildinās arī 1.oktobris, kas būs Starptautiskā veco ļaužu diena. Daudzviet Eiropā šo dienu atzīmē jau kopš 1991.gada, un arī Latvijas nevalstiskās organizācijas un pašvaldības ir aicinājušas to iekļaut atzīmējamo dienu sarakstā.

Galīgajā lasījumā apstiprinātie grozījumi arī paredz, ka 6. un 7.janvāris netiks noteikts par pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkiem. Deputāte Janīna Kursīte-Pakule (PS) sēdē atgādināja, ka „šis balsojums nav pret pareizticību, bet par valsts svētkiem”. Deputāti skaidroja, ka nav pieļaujami kādas atsevišķas reliģiskas konfesijas svētkus noteikt par valsts svētku dienu, norādot, ka Ziemassvētki, kas tiek svinēti 24., 25. un 26.decembrī, netiek asociēti ar kādu konkrētu konfesiju.

Par likumprojektu atbildīgā komisija rosināja izslēgt no likuma normu, kas nosaka, ka pareizticīgie, vecticībnieki un pie citām konfesijām piederošie ticīgie Lieldienas, Vasarsvētkus un Ziemassvētkus atzīmē šo konfesiju noteiktajās dienās. Taču Saeima neatbalstīja atbildīgās komisijas viedokli, un šāda norma likumā tika saglabāta.



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde