Saeimas komisija identificē problēmas Kriminālprocesa likuma piemērošanā

(09.09.2009.)

Viena no lielākajām Kriminālprocesa likuma piemērošanas problēmām šobrīd saistīta ar finansējuma trūkumu, kas neļauj savlaicīgi veikt likumā noteikto procesuālo dokumentu tulkošanu. To trešdien, 9.septembrī, uzklausot tiesībsargājošo iestāžu informāciju, secināja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Kā sēdē noskaidroja deputāti, prokuratūrā un kriminālpolicijā aizvien vairāk aizkavējas lietu virzība, jo nepietiek līdzekļu nepieciešamo tulkojumu veikšanai. Policijas rīcībā esošie štata tulki ir pārslogoti, bet ārštata tulku piesaistīšanai trūkst finansējuma, skaidroja Valsts policijas pārstāvis Dainis Vēbers. Piemēram, Galvenajā Kriminālpolicijas pārvaldē vēl nesen neiztulkoti bija lietu materiāli 15 tūkstošu lapu apjomā.

Tulkošanai nepieciešamo līdzekļu trūkums problēmas rada arī prokuratūrai, atzina Ģenerālprokuratūras pārstāvis. Tāpat finansējuma trūkuma dēļ apgrūtināta arī psiholoģisko un tiesu psihiatrisko ekspertīžu turpmāka veikšana. Ja savlaicīgi netiek veiktas nepieciešamās ekspertīzes, procesa pabeigšana aizkavējas.

Deputāti uzsvēra arī nepieciešamību pēc iespējas ātrāk panākt salīdzinoši maznozīmīgu kriminālpārkāpumu dekriminalizāciju. Paplašinot maznozīmīgo nodarījumu skaitu, par kuriem kriminālatbildības vietā būtu iespējams piemērot administratīvu sodu, būtiski tiktu atslogots izmeklēšanas iestāžu darbs. Šobrīd maznozīmīgu kriminālpārkāpumu izmeklēšanas gadījumā jāveic tās pašas laikietilpīgās procesuālās darbības, kā smagu noziegumu gadījumā, problēmas būtību skaidroja tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī