Saeimas komisija aicina valdības vadītāju izvērtēt Policijas akadēmijas likvidēšanas gaitu

(08.09.2009.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija aicina Ministru prezidentu izvērtēt valdības pieņemtā lēmuma par Latvijas Policijas akadēmijas (PA) likvidēšanu juridisko pusi un tā atbilstību Latvijas Republikas tiesību aktiem. Otrdien, 8.septembrī, uzklausot PA likvidācijas procesā iesaistītās puses, komisijas deputāti arī apsvēra iespēju uz laiku apturēt šī lēmuma izpildi, lai izvairītos no negatīvās ietekmes, kādu tas var atstāt uz izglītības procesu drošības jomai būtiskās nozarēs.

„Šodienas sēdē neguvām skaidru pārliecību, ka īsā laikā iespējams sakārtot sistēmu tā, lai arī turpmāk tiktu nodrošināta līdz šim Policijas akadēmijas sniegtā specifiskā izglītība policijas tiesību, kriminālistikas un operatīvās darbības apakšnozarēs,” pauda komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš. „Man arī nav pārliecības, ka lēmums par Policijas akadēmijas likvidāciju ir pietiekami izsvērts un, vai pēc kāda laika mums nenāksies no jauna dibināt šādu Latvijas nacionālajai drošībai būtisku mācību iestādi,” norādīja J.Dalbiņš, atzīmējot, ka komisija pie šī jautājuma drīzumā atgriezīsies, lai pie sarunu galda turpinātu meklēt iespējami labāko risinājumu.

Iepazīstinot deputātus ar PA likvidācijas plānu, Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone solīja, ka tiks darīts viss iespējamais, lai tiktu ievērotas PA studējošo intereses. Viņa darīja zināmu, ka pašlaik notiek sarunas ar Latvijas Universitāti par PA studentu pārņemšanu. PA likvidācija bija nepieciešama, lai tiktu ietaupīti valsts budžeta līdzekļi un IeM varētu atteikties no tai neraksturīgās izglītības funkcijas, uzsvēra I.Pētersone.

Sēdē klātesošie PA studenti un mācībspēki gan pauda šaubas par šāda lēmuma lietderību, ar bažām atzīmējot, ka apdraudēta specifiskas, drošības jomai būtiskas izglītības nozares pastāvēšana. Kā uzsvēra PA studente Līga Kurša, viņa izvēlējusies studijas PA tieši piedāvātās izglītības programmas un mācībspēku dēļ un viņai ir tiesības arī turpmāk saņemt šādu specifisku izglītību. „Studentu viedoklis šajā jautājumā vispār netiek ņemts vērā, jo šī Saeimas komisijas sēde ir pirmā reize, kad mēs vispār tiekam uzklausīti,” teica L.Kurša.

PA Kriminālistikas katedras vadītājs, profesors Anrijs Kavalieris pauda viedokli, ka nepārdomātas PA likvidācijas gaitā ir apdraudēta valsts drošībai vitāli svarīgo policijas tiesību, kriminālistikas un operatīvās darbības apakšnozaru tālākas mācīšanas nākotne. „Var gadīties, ka Latvija kļūst par vienu no nedaudzajām pasaules valstīm, kur drošības iestāžu darbiniekiem vairs nebūs iespējams celt savu kvalifikāciju,” uzsvēra A.Kavalieris, atgādinot, ka PA ir vienīgā mācību iestāde Latvijā, kur iespējams iegūt zināšanas, bez kurām nevar iztikt neviens operatīvā darba veicējs, vienalga vai tā būtu Kriminālpolicija, Drošības policija, Satversmes Aizsardzības birojs vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Savukārt PA Policijas tiesību un speciālās taktikas katedras asociētais profesors Zenons Indrikovs atzīmēja, ka PA likvidācijas vietā būtu bijis jāpieņem lēmums par akadēmijas pievienošanu kādai no Latvijas augstskolām, jo tā tiktu saglabāta gan mācību bāze, gan akadēmiskais personāls. Viņš īpaši atzīmēja, ka tiek pārkāptas studējošo tiesības un jau bijuši tiesu prāvu gadījumi, kuros studentu prasības apmierinātas. Z.Indrikovs arī norādīja, ka mācībspēku atlaišanas dēļ tuvākajā laikā vairs nebūs kvorums PA lēmējinstitūcijās, kuras ir tiesīgas izsniegt PA diplomus un risināt citus būtiskus jautājumus, tostarp saistītus ar PA likvidāciju.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem