Saeimas apakškomisija atbalsta Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūras pievienošanu Latvijas Infektoloģijas centram

(01.09.2009.)

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija otrdien, 1.septembrī, pēc tikšanās ar atbildīgajām amatpersonām vienojās par atbalstu Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūras (TPSVA) pievienošanai Latvijas Infektoloģijas centram (LIC).

Apakškomisijas priekšsēdētājs Valdis Ģīlis norādīja, ka komisija atbalsta abu iestāžu apvienošanu, jo tas ļaus ietaupīt līdzekļus veselības nozares budžetā. Viņš pauda cerību, ka reorganizācijas procesā turpmāk netiks pieņemti pārsteidzīgi lēmumi, kas varētu negatīvi ietekmēt pacientu intereses.

Iepriekš valdībā izstrādātie priekšlikumi paredzēja reorganizēt TPSVA, daļu tās funkciju nododot LIC, savukārt plaušu slimību ārstniecību - Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai. Pēc aģentūras protestiem 17.augustā valdība nolēma visas aģentūras funkcijas nodod Infektoloģijas centram, tādējādi saglabājot diagnostiku un ārstēšanu vienuviet, skaidroja TPSVA direktors Jānis Leimanis. Lai gan TPSVA direktors uzsvēra, ka atbalsta šādu apvienošanu, tomēr atzina, ka šis lēmums tika pieņemts bez plašākām konsultācijām ar iesaistītajām pusēm.

Deputāti noskaidroja, ka patlaban nolemts apvienot tikai abu iestāžu administratīvos resursus, turpmākās izmaiņas izdarot tikai pēc rūpīgas ieguvumu izvērtēšanas. Slimnieku ārstēšana notiks turpat, kur iepriekš, plaušu ķirurģija netiks pārcelta uz Austrumu slimnīcu un sniegto pakalpojumu klāsts netiks mazināts, komisijai apliecināja Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktors Reinis Joksts.

Pēc Veselības ministrijas aplēsēm LIC un TPSVA administrāciju apvienošana dos 220 tūkstošu latu ietaupījumu. Reorganizāciju plānots pabeigt līdz 2009.gada 1.oktobrim.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima