Plāno pagarināt termiņu pastāvīgā lietošanā piešķirtās zemes izpirkšanai

(01.09.2009.)

Lai Saeima jau drīzumā varētu lemt par pastāvīgā lietošanā piešķirtās zemes izpirkšanas termiņa pagarināšanu, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija vienojusies, ka steidzami jāgatavo grozījumi attiecīgajos likumos.

„Gan individuālie zemes lietotāji, gan zemnieku saimniecības ir saskārušās ar objektīvām grūtībām līdz 31.augustam Valsts zemes dienestā iesniegt zemes robežu plānus, tāpēc komisija, tiekoties ar visām iesaistītajām pusēm, vienojās par termiņa pagarināšanu,” skaidro komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

„No vienas puses, privatizācijas termiņu atkārtota pagarināšana nav laba lieta, bet no otras puses, ekonomiskā situācija ir mainījusies tik strauji, ka šajā gadījumā valstij jāpanāk pretī tiem cilvēkiem, kuri apstrādā zemi un vēlas to iegūt savā īpašumā,” uzsver V.A.Krauklis.

Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas
pabeigšanas likumā noteikts, ka personām, kas veikušas priekšapmaksu par zemes izpirkšanu, līdz 2009.gada 31.augustam Valsts zemes dienestā jāiesniedz zemes robežu plāns. Taču, ņemot vērā, ka zemes robežu plānu sagatavošana ir ne tikai samērā dārgs pakalpojums, bet arī laikietilpīgs process, daudzi zemes lietotāji noteiktajos termiņos nav varējuši sagatavot un iesniegt zemes robežu plānus.

Tāpēc komisija rosinās par vienu gadu, proti, līdz 2010.gada 1.septembrim, pagarināt termiņu, līdz kuram zemes lietotāji, kas ir samaksājuši priekšapmaksu par pastāvīgajā lietošanā piešķirto zemi, bet nav veikuši šīs zemes kadastrālo uzmērīšanu, ar iesniegumu var vērsties Valsts zemes dienestā gala lēmuma pieņemšanai un iesniegt zemes robežu plānus.

Tāpat komisija rosinās pagarināt termiņu tām personām, kurām zeme jau ir kadastrāli uzmērīta, bet nav pieņemts gala lēmums. Šīs personas ar iesniegumu par gala lēmuma pieņemšanu Valsts zemes dienestā varēs vērsties līdz 2010.gada 1.jūlijam.

Ņemot vērā, ka daudzviet zeme ir uzmērīta, bet cilvēkiem nav naudas pirmās iemaksas veikšanai, komisija lūgs valdību mainīt attiecīgos Ministru kabineta noteikumus, nosakot, ka zemi varēs izpirkt desmit, nevis piecu gadu laikā, turklāt bez pirmās iemaksas, norāda komisijas priekšsēdētājs.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā