Saeimas apakškomisijā spriedīs par sociālā darba organizēšanu pašvaldībās

(31.08.2009.)

Saeimas Sociālas drošības apakškomisija otrdien, 1.septembrī, analizēs Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) piedāvātos grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, ar kuriem paredzēts nepiemērot likumā noteiktās speciālās izglītības prasības sociālā darba speciālistiem. 

Iebildumus pret piedāvātajiem grozījumiem iepriekš paudusi gan Sociālo darbinieku biedrība, gan par sociālās jomas pārraudzību atbildīgā Labklājības ministrija.

„Laikā, kad pašvaldībās būtiski pieaug darba apjoms, ierēdņi rosina atcelt izglītības prasības sociālā darba jomā strādājošiem. Faktiski tas vedina domāt, ka šo darbu varētu veikt jebkurš cilvēks no ielas. Tas ir absurdi situācijā, kad pieprasījums pēc sociālajiem pakalpojumiem tikai pieaug, bet pieejamie līdzekļi sarūk.  Nododot šo darbu neprofesionāļu rokās, varam prognozēt, ka pakalpojumi un nauda ne vienmēr nonāks pie cilvēkiem, kam pašvaldības atbalsts nepieciešams visvairāk,” atzīst apakškomisijas priekšsēdētāja Aija Barča. „Turklāt šeit redzam kārtējo piemēru, kad izpildvara virza likumu, par kuru nav noticis dialogs ar cilvēkiem, kurus tas skar visvairāk - sociālā darba profesionāļiem.”

Patlaban likums nosaka, ka tiesības veikt sociālo darbu ir personām, kas ieguvušas otrā līmeņa profesionālo augstāko vai akadēmisko izglītību sociālajā darbā vai karitatīvajā sociālajā darbā.

Lai spriestu par piedāvātajiem likuma grozījumiem, uz komisijas sēdi aicināti pārstāvji Sociālo darbinieku biedrības, RAPLM un Labklājības ministrijas.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sociālās drošības apakškomisijas sēde notiks otrdien, 1.septembrī, plkst.14.00 Jēkaba ielā 10/12, 210.telpā. 



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta