Paplašinātas iespējas sekot Saeimas lēmumiem

(31.08.2009.)

Pilnveidojot Saeimas sēžu informācijas sistēmu, paplašinātas iespējas tiešsaistē sekot parlamenta pieņemtajiem lēmumiem. Saeimas interneta mājas lapā tagad pieejama sēdes darba kārtība, kurā pēc katra sēdes laikā pieņemtā lēmuma nekavējoties var iepazīties ar katra deputāta balsojumu, aplūkot debatētāju sarakstu, kā arī ir pieejama saite uz apspriežamā dokumenta tekstu. Tāpat kā līdz šim, ikviens internetā www.saeima.lv var sekot Saeimas sēdes tiešraidei gan video, gan audio formātā. 

Deputātu darbs Saeimas sēdēs kļuvis pārskatāmāks arī žurnālistiem, nevalstisko organizāciju un ministriju pārstāvjiem, diplomātiem un citiem parlamenta apmeklētājiem, kuri sēdes norisei seko klātienē. Uz Saeimas sēžu zālē izvietotajiem ekrāniem var redzēt izskatāmo jautājumu, aktuālā balsojuma rezultātu pa deputātu vietām, arī debatētāju sarakstu un debašu ilgumu. Iepriekš displejos bija atspoguļots tikai balsojuma rezultāts, norādot, cik deputāti par konkrēto darba kārtības jautājumu balsojuši par, pret un cik atturējušies.

Pilnveidota arī sēdes vadīšanas funkcija - Saeimas sēdes vadītājam vienkopus tiek atspoguļota visa nepieciešamā informācija un notiek automatizēta debašu laika uzstādīšana un kontrole, tā vairs nav jāveic manuāli.

Jaunā Saeimas sēžu zāles informācijas sistēma savienota ar likumprojektu, lēmumprojektu, pieprasījumu un jautājumu reģistriem, kā arī elektronisko lietvedības sistēmu un deputātu datu bāzi.

Līdzšinējā Saeimas sēžu balsošanas sistēma tika uzstādīta 1997.gadā, un iepriekšējais risinājums bija novecojis un kļuvis izmaksu, laika un cilvēkresursu ziņā neefektīvs. Sistēmai bija virkne būtisku trūkumu - tā neatbilda informācijas tehnoloģiju drošības prasībām un darbojās uz tādas operētājsistēmas bāzes, kurai kopš 2006.gada vairs netiek sniegts oficiāls atbalsts. Tāpat sistēma nebija savienojama ar citām datu bāzēm, tostarp to nevarēja pieslēgt internetam un intranetam, nebija iespējams veidot kvalitatīvas un automatizētas atskaites par debatēm, deputātu balsojumiem, reģistrāciju.

Darbs pie sistēmas pilnveidošanas tika uzsākts jau 2006.gadā un tā nodota ekspluatācijā augusta beigās. Jaunās iespējas jau veiksmīgi izmantotas Saeimas ārkārtas sesijā 20.augustā un 2009.gada rudens sesijas pirmajā sēdē 27.augustā.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī