Saeimā viesojas Slovākijas ārlietu ministrs (foto)

(27.08.2009.)

Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa ceturtdien, 27.augustā, tikās ar Slovākijas Republikas ārlietu ministru Miroslavu Lajčaku (Miroslav Lajčak).

Pārrunājot Latvijas un Slovākijas divpusējās attiecības, puses bija vienisprātis, ka abu valstu sadarbība ir ļoti laba gan politiskajā, gan arī ekonomiskajā un izglītības līmenī. „Latvijas un Slovākijas attiecības balstās uz vienādu vērtību izpratni, kopējiem mērķiem, kā arī aktīvu sadarbību Eiropas Savienībā un NATO,” pauda S.Āboltiņa. Arī M.Lajčaks piekrita, ka abu valstu vidū nav neatrisinātu jautājumu, ir labi sakārtota tiesiskā bāze un sadarbību nepieciešams tikai turpināt un paplašināt.

Tikšanās laikā tika skarti arī Eiropas Savienības (ES) dienaskārtības jautājumi, īpašu uzmanību veltot to koordinācijai parlamentārajā un reģionālās sadarbības līmenī. Saeimas priekšsēdētāja biedre akcentēja būtiskās pilnvaras, kādas pēc Lisabonas līguma spēkā stāšanās iegūs nacionālie parlamenti.

Sarunā piedalījās arī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle, kura atzīmēja, ka Lisabonas līguma sniegto jauno pilnvaru efektīva izmantošana nākotnē kļūs par vienu no lielākajiem nacionālo parlamentu izaicinājumiem.

Pievēršoties ES dalībvalstu reģionālajai sadarbībai, M.Lajčaks aicināja paplašināt kontaktus starp trim Baltijas valstīm un četru Višegradas valstu grupu, kurā ietilpst Slovākija, Čehija, Ungārija un Polija. Regulāri koordinējot savu nostāju, šādai septiņu ES dalībvalstu grupai būtu daudz lielāka ietekme ES ārējās politikas veidošanā, teica ministrs. Arī S.Āboltiņa uzsvēra ES dalībvalstu reģionālās sadarbības lielo nozīmi, it īpaši, lai panāktu tādu Latvijai būtisku ES iniciatīvu kā Austrumu partnerība sekmīgu realizēšanu.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta