Saeimas komisija aicina Kurzemes slimnīcas organizēt darbu atbilstoši esošajai situācijai

(07.08.2009.)

Apmeklējot Kurzemes reģiona slimnīcas, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti pārliecinājās par nepieciešamību slimnīcām veidot apvienības un organizēt darbu atbilstoši esošajai situācijai.

„Šonedēļ esam tikušies ar Tukuma, Talsu, Kuldīgas, Ventspils un Liepājas pašvaldību un slimnīcu pārstāvjiem, kā arī viesojušies sociālās aprūpes centrā „Piltene”. Situācija uz vietām ir saspringta, un sarunas par iestāžu turpmāko nākotni jārisina nekavējoties,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Stāvoklis dažādās slimnīcās ir atšķirīgs, piemēram, Ventspils slimnīca ir sakārtota un joprojām saglabā tās reģionālo nozīmi, savukārt daudz satraucošāka situācija ir Talsu pusē, atzīst A.Barča. Talsu slimnīca jau ir uzsākusi sarunas ar Ventspils un Kuldīgas slimnīcām par iespējamu apvienības veidošanu. Taču jāņem arī vērā, ka šādu apvienību starp vairāku pašvaldību pārziņā esošām iestādēm nevar izveidot viena mēneša laikā.

Gan pašvaldības un slimnīcas, gan Saeimas deputāti ar nepacietību gaida skaidrību no Veselības ministrijas puses par tās vīziju veselības nozares attīstībai. Tāpēc esam izlēmuši nākamtrešdien, 12.augustā, uz Saeimu aicināt Veselības ministrijas vadību un ierēdņus, lai viestu vismaz kaut kādu skaidrību par veselības aprūpes nākotni, informē komisijas priekšsēdētāja.

No Veselības ministrijas kā vadošās valsts pārvaldes iestādes veselības nozarē sagaidām skaidrību par gaidāmajiem grozījumiem veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kā arī jaunā māsterplāna būtību, norāda A.Barča.

Tāpat uz Saeimas komisijas sēdi tiks aicināti Kurzemes reģiona pašvaldību un slimnīcu pārstāvji, lai, jau sēžot pie kopīga galda, vienotos par tālāko rīcību katras konkrētās slimnīcas gadījumā.

Ņemot vērā iedzīvotāju un mediķu paustās bažas par veselības nozares attīstību, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti Saeimas sesiju starplaikā apmeklē medicīnas iestādes valsts reģionos. Jūlijā komisija jau apmeklējusi slimnīcas Preiļos, Balvos, Alūksnē, Smiltenē, Ludzā, Aizkrauklē un Rēzeknē, kā arī Latgales novada rehabilitācijas centru „Rāzna”. Savukārt nākamnedēļ komisija plāno apmeklēt Jēkabpils, Daugavpils un Krāslavas slimnīcas, kā arī tikties ar Līvānu novada pašvaldības pārstāvjiem un iedzīvotājiem.



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde