Saeimas komisija iesniegs Saeimā likumprojektu par pensijas ierobežojumu atcelšanu invalīdiem

(05.08.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien, 5.augustā, vienbalsīgi nolēma iesniegt Saeimā likumprojektu, ar kuru paredzēts atcelt vecuma pensijas ieturējumus tiem pensionāriem, kuriem noteikta invaliditāte uz mūžu.

Tādējādi uz šiem pensionāriem neattiektos no 1.jūlija noteiktie ierobežojumi, kas paredz 10 procentu pensijas ieturējumu nestrādājošiem pensionāriem un 70 procentu ieturējumu invalīdiem, kas ir darba ņēmēji vai pašnodarbinātie. 

Patlaban likums „Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” paredz atšķirīgu attieksmi pret cilvēkiem ar invaliditāti. Invaliditātes pensijas saņēmēji to saņem pilnā apmērā, bet, ja invalīds saņem vecuma pensiju, no tās tiek veikts ieturējums.

Atbalstu likumprojektā ietvertajām normām paudusi gan invalīdu un viņu draugu apvienība „Apeirons”, gan Latvijas Pensionāru federācija. Tās priekšsēdētāja Aina Verze komisijas sēdē arī uzsvēra, ka ierobežojumi būtu jāatceļ arī mazo pensiju saņēmējiem, piemēram, tiem, kam valsts maksā minimālo pensiju.

Savukārt komisijas deputāts Andrejs Klementjevs (SC) interesējās, vai iepriekš pieļautā kļūda tiks atcelta tikai ar 1.oktobri, vai arī likums noteiks, ka valsts atmaksā invalīdiem arī no jūlija līdz septembrim ieturēto pensija daļu. 

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča norādīja, ka aprēķini un konsultācijas par papildu normu iekļaušanu likumprojektā būs iespējamas, gatavojot to otrajam lasījumam.

Pēc Labklājības ministrijas informācijas, patlaban valstī ir 7,2 tūkstoši vecuma pensijas saņēmēju, kam noteikta invaliditāte uz mūžu. Aprēķini liecina, ka šīs likumdošanas iniciatīvas īstenošanai gadā nepieciešami 3,2 - 3,3 miljoni latu.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī