Saeimas komisija atbalsta ES novērošanas misijas Gruzijā pagarināšanu

(23.07.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija ceturtdien, 23.jūlijā, pauda atbalstu Eiropas Savienības (ES) novērošanas misijas Gruzijā pagarināšanai līdz 2010.gada 14.septembrim, apstiprinot pozīciju 27. un 28.jūlija ES Vispārējo un ārējo attiecību ministru padomei. 

„Gruzija ir viena no Latvijas attīstības sadarbības politikas prioritārajām valstīm, tāpēc novērotāju darba turpināšana ir ļoti nozīmīga, īpaši patlaban, kad Eiropas Savienība ir palikusi vienīgais starptautiskais novērotājs šajā reģionā,” norāda komisijas priekšsēdētājas biedre Karina Pētersone.

Jūnijā savu darbību Gruzijā bija spiesta pārtraukt gan Eiropas Drošības un sadarbības organizācija, gan arī Apvienoto Nāciju Organizācija, jo to dalībvalstīm neaizdevās panākt vienošanos par misijas mandāta pagarināšanu.

ES misijas mandāts attiecas uz visu Gruzijas teritoriju, tomēr Ārlietu ministrijas (ĀM) ES direkcijas vadītāja Ilze Juhansone atzina, ka piekļuve Abhāzijas un Dienvidosetijas teritorijām ir ļoti problemātiska.

ES novērošanas misija Gruzijā savu darbu uzsāka 2008.gada 1.oktobrī, lai veicinātu drošību un stabilitāti reģionā. Pavisam misijā darbojas ap 340 personas - 200 civilie iedzīvotāji no 22 ES dalībvalstīm, tajā skaitā divi no Latvijas. Patlaban misijas mandāts ir apstiprināts līdz 2009.gada 30.septembrim. Valdība jau ir atbalstījusi Latvijas novērotāju darba pagarināšanu, deputātus informēja I.Juhansone.

27. un 28. jūlija ministru padomes dienas kārtībā ir arī citi ar ES - Gruzijas sadarbību saistīti jautājumi. Plānots panākt tālāku virzību sarunās par vīzu atvieglojumiem un readmisijas līgumiem, ES - Gruzijas brīvās tirdzniecības jautājumā, kā arī turpināt darbu pie Asociācijas līguma ar Gruziju un Austrumu partnerības projektiem, skaidroja ĀM pārstāve.  


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī