Saeimas komisija: valdībai kredītņēmēju aizsardzības programma jāuzsāk vēl šogad

(20.07.2009.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti aicina valdību nekavēties ar kredītņēmēju aizsardzības programmas izstrādi, lai tā varētu sākt darboties jau šī gada rudenī.

„Situācija ar hipotekārajiem kredītiem varētu saasināties tieši rudenī, kad bezdarbnieka statusā esošie vairs nesaņems pabalstus un pieaugs komunālie maksājumi. Svarīgi, lai kredītņēmēju atbalsta programma jau strādātu un grūtībās nonākušās ģimenes varētu rēķināties ar valsts atbalstu,” uzsver Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Ņemot vērā, ka šādas programmas īstenošana prasa ievērojamus līdzekļus, tos šajā situācijā būtu problemātiski rast valsts budžetā, tādēļ valdībai ir jāmeklē risinājumi, kā naudu kredītņēmēju atbalstam rast ārpus valsts budžeta programmām, norāda komisijas priekšsēdētājs.

Komisijas deputāti 7. un 16.jūlijā iepazinās Finanšu ministrijas un Komercbanku asociācijas skatījumu par iespējamajiem risinājumiem, kā atbalstīt grūtībās nonākušos hipotekāro kredītu ņēmējus.

Finanšu ministrijas pārstāvji komisijas deputātiem iepriekš skaidroja, ka pie šī jautājuma strādājoša darba grupa kā kompromisu starp valsts, iedzīvotāju un kredītiestāžu interesēm izvēlējusies modeli, kurā valsts sniegtu galvojumu par restrukturizētajiem kredītiem.

Tādā gadījumā cilvēks, kura ienākumi ir samazinājušies, vērstos bankā ar lūgumu veikt kredīta restrukturizāciju, samazinot ikmēneša kredīta maksājumu tā, lai tas nepārsniedz 40 procentus no personas ieņēmumiem. Bet pārējā kredīta daļa uz laiku tiktu „iesaldēta”. Ja ienākumu līmenis turpinātu samazināties, valsts iesaistītos un segtu daļu maksājuma. Tas būtu valsts aizdevums, lai iedzīvotāji varētu pārdzīvot šo laiku un par savām saistībām norēķinātos pēc maksātspējas atjaunošanās.

Pēc iesaistīto pušu uzklausīšanas komisija sagatavojusi vēstuli valdībai, kurā aicina uzsākt minēto valsts atbalsta programmu jau šī gada pēdējos mēnešos, rodot tai līdzekļus ārpus valsts budžeta. Tāpat deputāti rosina valdību visdrīzākajā laikā izstrādāt programmu par starptautiskā aizdevuma līdzekļu izmantošanu banku sektora stiprināšanai un likviditātes instrumentu nodrošināšanai.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī