Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un jaunā Lietuvas prezidente uzsver reģionālās sadarbības nozīmi (foto)

(17.07.2009.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze piektdien, 17.jūlijā, tikās ar Lietuvas Republikas prezidenti Daļu Grībauskaiti (Dalia Grybauskaitė).

Sveicot kaimiņvalsts jauno prezidenti Latvijas parlamentā, Saeimas priekšsēdētājs augstu novērtēja Latvijas un Lietuvas attiecības gan oficiālā, gan neformālā līmenī, atzīstot, ka „mūs vieno kopīga vēsture, kopīgas intereses un ciešas saites cauri gadsimtiem”. Viņš norādīja, ka abu valstu tuvās attiecības simboliski raksturo valsts augstāko amatpersonu pieņemtā prakse īsi pēc stāšanās amatā apmeklēt kaimiņvalstis.

„Mūsu spēks ir vienotībā,” sarunā uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs, akcentējot reģionālās sadarbības nozīmi, lai Eiropas Savienības un citu organizāciju līmenī viena reģiona valstis panāktu savu interešu aizstāvību. Tas, ka panākta vienošanās par energotīklu starpsavienojuma izbūvi starp Zviedriju un Baltijas valstīm, ir viens no veiksmīgiem kaimiņvalstu aktīvas sadarbības piemēriem, atzina G.Daudze. Arī Lietuvas prezidente uzsvēra šī projekta nozīmi, norādot, ka tas ir būtisks solis, lai atbrīvotos no padomju laikā mantotās monopolizētās elektroapgādes sistēmas, dažādotu elektroenerģijas piegādātājus un Baltijā izveidotu vienotu elektroenerģijas tirgu.

Interesējoties par jaunās Visaginas atomelektrostacijas projekta virzību, Saeimas priekšsēdētājs apliecināja Latvijas interesi un gatavību piedalīties šajā projektā. D.Grībauskaite informēja, ka darbi pie projekta izstrādes turpinās veiksmīgi, akcentējot, ka līdztekus jaunās ražotnes izbūvei ir ļoti svarīgi uzlabot elektropārvades tīklus un nodrošināt iespēju pārdot saražoto enerģiju brīvā tirgū. 

Lietuvas prezidente uzsvēra nacionālo parlamentu lomu Eiropas Savienības lēmumu sagatavošanas procesā, atzīstot, ka aicinās Lietuvas parlamentu uz vēl aktīvāku sadarbību ar Latvijas kolēģiem. Sadarbība starp trīs Baltijas valstu un piecu Ziemeļvalstu parlamentiem NB8 formātā, kā arī Baltijas Asamblejas (BA) ietvaros ir būtiska, lai panāktu Ziemeļeiropas reģiona valstīm svarīgus risinājumus, atzina D.Grībauskaite. Informējot par BA aktualitātēm, BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Reirs akcentēja šī gada augustā gaidāmo Baltijas ceļa divdesmitgades pasākumu nozīmi.

Savukārt, informējot par parlamenta darba aktualitātēm, G.Daudze uzsvēra, ka Saeima, sekojot Eiropas Parlamenta aicinājumam, vakar nolēma 23.augustu, Molotova - Ribentropa pakta noslēgšanas dienu, Latvijā noteikt par staļinisma un nacisma upuru atceres dienu.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde