Saeima 23.augustu nosaka par staļinisma un nacisma upuru atceres dienu

(16.07.2009.)

Saeima ceturtdien, 16.jūlijā, ārkārtas sesijā steidzamības kārtā grozot likumu „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, 23.augustu noteica par staļinisma un nacisma upuru atceres dienu.

Par likumprojektu otrajā galīgajā lasījumā balsoja 65 deputāti, savukārt 21 bija pret.

Eiropas Parlaments, 2008.gada septembrī pieņemot un izsludinot attiecīgu deklarāciju, aicinājis Eiropas Savienības valstu parlamentus pasludināt 23.augustu par staļinisma un nacisma upuru atceres dienu. Tā ir diena, kad tika noslēgts Molotova - Ribentropa pakts, ar kura slepenajiem papildprotokoliem Eiropa tika sadalīta divās interešu sfērās.

„Abu režīmu agresijas ietvaros veiktās masu deportācijas, slepkavības un paverdzināšana ir klasificējamas kā kara noziegumi un noziegumi pret cilvēci,” uzsvēra par likuma projekta virzību atbildīgās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.
 
Latvija ir viena no Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas no Molotova - Ribentropa pakta ir cietusi visvairāk, un tādēļ nav pieļaujami, ka liktenīgie augusta notikumi un to izraisītās sekas tiktu aizmirstas, norāda likumprojekta autori.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī