Saeimas komisija apstiprina Latvijas pozīciju ES Lauksaimniecības padomei

(10.07.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 10.jūlijā apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomei, kas šī gada 13.jūlijā notiks Briselē. Viens no padomes dienaskārtības būtiskākajiem jautājumiem būs ES lauksaimniecības pētniecības vienotās stratēģijas izveide.

ES lauksaimniecības ministri plāno uzklausīt Eiropas Komisijas ziņojumu „Ceļā uz saskaņotu stratēģiju Eiropas Lauksaimniecības pētniecības programmā”. Tajā sniegts vispārējs pārskats par lauksaimniecības pētniecības attīstību ES, kā arī definēti šajā nozarē veicamie stratēģiskie pasākumi.

Lai gan Latvija padomes sanāksmē atbalstīs paziņojumā paustās idejas, tomēr mums būs jāuzdod jautājums par savu konkurētspēju Eiropas Savienības lauksaimniecības zinātniskās pētniecības nozarē, sēdē norādīja Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāra vietnieks Aivars Lapiņš. „Galvenās bažas, vai mēs paši esam sevi pietiekami labi pozicionējuši, lai varētu sekmīgi konkurēt ar citiem Eiropas pētniecības centriem,” teica A.Lapiņš.

ZM valsts sekretāra vietnieks uzsvēra, ka lauksaimniecības pētniecības nozare Latvijai ir ļoti būtiska. Nepieciešams koncentrēties uz atsevišķām jomām, kurās mūsu zinātniekiem jau ir labi panākumi, jo Latvija kā maza valsts nevarēs būt vienlīdz konkurētspējīga visās nozarēs, atzina A.Lapiņš.

Lauksaimniecības pētniecības nozīmi akcentēja arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aicinot pašus zinātniekus iesaistīties finansējuma piesaistē.

Savukārt deputāts Mārtiņš Roze (ZZS) uzsvēra, ka šajā sfērā daudz aktīvāk jāizmanto ES piedāvātās iespējas, tostarp ne tikai ES fondi, bet arī ES zinātnes programmas. „Jācer, ka ekonomiskā krīze beidzot ne tikai mudinās, bet pat piespiedīs Latvijas zinātniekus aktīvi piedalīties,” pauda deputāts.   


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde