Vaira Paegle: Komisāra izvēlē jāiesaista Saeimas Eiropas lietu komisiju

(10.07.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle aicina, lemjot par Eiropas Savienības (ES) komisāra amata kandidāta izvirzīšanu, šajā procesā iesaistīt arī viņas vadīto Saeimas komisiju. Ceturtdaļā ES dalībvalstu parlamenti ir iesaistīti komisāru amatu kandidātu atlases procedūrā, liecina komisijas rīcībā esošā informācija.

„Komisāra amata kandidātu uzklausīšana Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē padarītu šo procesu daudz atklātāku,” norāda V.Paegle, piebilstot, ka komisijas sēdēs var piedalīties gan žurnālisti, gan nevalstisko organizāciju pārstāvji un citi interesenti.

„Eiropas Savienības komisāra amats ir pietiekami nozīmīgs valsts prestižam, lai piemērotāko kandidātu izvēlē piedalītos arī Saeima. Jāatgādina, ka nacionālo parlamentu loma Eiropas Savienības jautājumos ar katru gadu palielinās. Tādēļ šis būtu vēl viens būtisks solis politiskā procesa atklātības un pārskatāmības veicināšanā,” uzsver V.Paegle.

ES nav noteikta vienota procedūra, kāda, izraugoties komisāru amatu kandidātus, būtu jāievēro dalībvalstīm. Tas atkarīgs no katras valsts politiskās sistēmas un politikas kultūras tradīcijām.

Tomēr virknē dalībvalstu - Austrijā, Slovēnijā, Bulgārijā, Čehijā, Lietuvā, Polijā un Igaunijā - valdību izvirzītos kandidātus augstajiem ES posteņiem vērtē arī parlamenti, liecina Saeimas Eiropas lietu komisijas un Latvijas Ārlietu ministrijas apkopotā informācija.

Piemēram, Slovēnijā komisāra amata kandidātu vispirms uzklausa parlamenta Eiropas lietu komisija, un pēc tam par to balso Slovēnijas parlamenta plenārsēdē. 

Lietuvā valdība vispirms izvirza kandidātu un pēc tam viņu prezentē Valsts prezidentam. Nominētajam kandidātam nepieciešams Seima akcepts.

Savukārt Igaunijā premjerministrs nosauc komisāra amata kandidātu, par kura virzīšanu darbam Eiropas Komisijā savu viedokli aicināta izteikt arī Rīgikogu Eiropas lietu komisija.

Arī Polijā lēmumu par komisāra amata kandidātu pieņem premjerministrs pēc konsultācijām ar Valsts prezidentu un Sejma Eiropas lietu komisiju.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā