Sergejs Dolgopolovs izvērtē Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas paveikto

(30.06.2009.)

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs šodien, 30.jūnijā, vadot pēdējo komisijas sēdi pirms viņš sāks pildīt deputāta pienākumus Rīgas domē, atskatījās uz komisijas paveikto un ieskicēja turpmākos darbus.

S.Dolgopolovs atzina, ka šajā Saeimas sasaukumā Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas darbs bijis saistīts ar vairākām novitātēm. Pirmkārt, komisija Valsts prezidenta vēlēšanās strādāja līdzīgi kā vēlēšanu komisija. Otrkārt, Saeimā ir atvērts Apmeklētāju un informācijas centrs, kas bija nozīmīgs solis, lai veicinātu padziļinātu sabiedrības izpratni par Saeimu un vairotu iespējas sazināties un tikties ar Saeimas deputātiem. Treškārt, atšķirībā no iepriekšējiem sasaukumiem 9.Saeimas laikā nav bijis neviens atteikums izdot deputātu saukšanai pie administratīvās atbildības vai kriminālatbildības. Kopējā nostāja ir bijusi, ka katram pašam jāatbild par padarīto, skaidroja komisijas priekšsēdētājs.

Iezīmējot komisijas turpmāko darbu, S.Dolgopolovs aicināja komisijas deputātus strādāt pie grozījumiem Saeimas kārtības rullī, kas stiprinātu ētikas normu lomu deputātu darbā.

„Uzskatu, ka svarīgi grozīt Saeimas kārtības rulli, lai dotu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai tiesības pēc savas iniciatīvas ierosināt Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpuma lietu. Tāpat jāpieņem grozījumi, kas ļautu jebkuram iedzīvotājam komisijā vērsties par jautājumiem, kas saistīti ar ētikas normu ievērošanu deputātu darbā,” teica S.Dolgopolovs. Patlaban Saeimas kārtības rullis nosaka, ka lieta ierosināma tikai pēc deputāta, deputātu grupas vai frakcijas rakstveida iesnieguma. Jānosaka arī, ka balsošana klāt neesoša deputāta vietā ir ētikas pārkāpums, skaidroja komisijas priekšsēdētājs.

Sergejs Dolgopolovs 9.Saeimā tika ievēlēts no politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas centra” Rīgas vēlēšanu apgabala, bet no 1.jūlija viņš sāks pildīt deputāta pienākumus Rīgas domē.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī