Saeimas komisija: Latvija atbalstīs Barrozu kandidatūras izvirzīšanu EK prezidenta amatam

(12.06.2009.)

Latvija ir gatava atbalstīt Žozē Manuela Barrozu kandidatūras atkārtotu izvirzīšanu Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam, piektdien, 12.jūnijā noskaidroja Saeimas Eiropas lietu komisija. Deputāti apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju 18. un 19.jūnijā paredzētajam Eiropadomes samitam, kurā līdz ar citiem jautājumiem tiks spriests arī par EK prezidenta apstiprināšanas procesu.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi EK prezidenta apstiprināšanas kārtību plāno apspriest 18.jūnijā plānoto oficiālo vakariņu laikā, deputātus informēja Ārlietu ministrijas ES direkcijas vadītāja vietniece Ilze Juhansone. Atbalstu Barrozu kandidatūrai paudis jau vairums ES dalībvalstu. Par atkārtotu atbalstu tikšanās laikā nesen vienojušies arī Francijas un Vācijas līderi ? Nikolā Sarkozī un Angela Merkele.  

Tomēr, ņemot vērā, ka joprojām nav stājies spēkā ES Lisabonas līgums, jaunā EK prezidenta izvēlēšanās procesā ir daudz neskaidrību, norādīja I.Juhansone. Šobrīd nav skaidra EK prezidenta apstiprināšanas gaitas tiesiskā bāze - vai prezidentu apstiprināt juridiski, vai tikai panākt dalībvalstu politisku vienošanos.

Ir juridiski sarežģīti uzsākt EK vadītāja apstiprināšanu saskaņā ar šobrīd spēkā esošā Nicas līguma nosacījumiem, bet pabeigt jau saskaņā ar Lisabonas līgumu. Abos līgumos ir noteiktas atšķirīgas balsošanas procedūras. Nicas līgums nosaka, ka EK prezidentu Eiropas Parlaments apstiprina ar divu trešdaļu no sēdē klātesošo deputātu balsīm, savukārt saskaņā ar Lisabonas līgumu EK prezidentu var apstiprināt tikai divas trešdaļas no visu ievēlēto deputātu skaita.

Kā noskaidroja deputāti, līdz oktobrī plānotajam Lisabonas līguma ratifikācijas referendumam Īrijā pārējie ES komisāri pagaidām oficiāli nominēti vēl netiks.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā