Saeimas komisija: samēros Latvijas ražotāju un lielveikalu intereses

(12.06.2009.)

Lai stiprinātu konkurences uzraugu iespējas vērsties pret mazumtirgotājiem, kas ļaunprātīgi izmanto dominējošo stāvokli, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti piektdien, 12.jūnijā, vienojās par izmaiņām Konkurences likumā.

„Lai labotu situāciju, ka daļa tirgotāju joprojām ļaunprātīgi izmanto lielo ietekmi un ražotājiem uzspiež netaisnīgus līgumu nosacījumus, komisija uzņēmās iniciatīvu un izstrādāja likuma uzlabojumus,” skaidro komisijas deputāts Dzintars Zaķis (JL). „Darba procesā ar tirgotājiem ir meklēts kompromiss. Tomēr no vairākām ražotājiem būtiskām normām komisija neatteiksies,” uzsver Dz.Zaķis.

Saeimas komisijas sagatavotie grozījumi paredz noteikt sapratīgus termiņus, kuros tirgotājam ar ražotāju jānorēķinās par svaigu pārtikas produktu realizāciju. Turpmāk tirgotājam par piegādātajām pārtikas precēm, kuru derīguma termiņš ir īsāks par 20 dienām, būs jānorēķinās 30 dienu laikā.

Komisijas sēdē pārtikas ražotāji uzsvēra, ka šobrīd naudas aprite ir pārāk lēna un laikā, kad visiem uzņēmējiem trūkst apgrozāmo līdzekļu, lauksaimnieki piespiedu kārtā kreditē tirgotājus.

Turpmāk par netaisnīgu un nepamatotu tiks uzskatīta maksājumu un atlaižu piemērošana vai uzspiešana par preces piegādi un izvietošanu veikala plauktos. Prasība neattieksies uz objektīvi pamatotiem maksājumiem par jaunas, patērētājiem nezināmas preces virzīšanu tirgū.

Paredzēts, ka likuma izmaiņas stāsies spēkā 2009.gada 1.septembrī.

Plānots, ka grozījumus Konkurences likumā Saeima otrajā galīgajā lasījumā kā steidzamus skatīs nākamceturtdien, 18.jūnijā.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde