Saeimas komisija: deputātiem tiks samazinātas arī kompensācijas

(09.06.2009.)

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti otrdien, 9.jūnijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz samazināt pabalstu un kompensāciju apmēru parlamenta deputātiem.

„Taupības režīma ietvaros, kādā dzīvo visa valsts, Saeimas Prezidijs rosinājis kārtējo samazinājumu, kas skars parlamenta deputātus. Ierobežojumi attieksies uz kompensācijām un pabalstiem deputātiem, un solidāri tiks samazināts arī Saeimas darbinieku atalgojuma fonds. Šīs nav pirmais samazinājums, deputātu amatalgas jau no marta ir sarukušas par 15 procentiem, un veikta virkne citu taupības pasākumu, piemēram, Saeimā samazinot komandējumu izdevumus, nosakot ierobežojumus darbam apakškomisijās, atsakoties no atvaļinājuma pabalsta un prēmijām Saeimā strādājošajiem,” uzsver Saeimas priekšsēdētāja biedre, Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece.

Grozījumi paredz arī izmaiņas deputātu parlamenta frakciju veidošanā, kas nosaka, ka viena nosaukuma deputātu kandidātu saraksta deputāti var izveidot tikai vienu frakciju. Šī norma izstrādāta, atsaucoties uz daudzu vēlētāju vēstulēm un lūgumiem. Iedzīvotāji pauž neizpratni par situāciju, ka deputāti, kas ievēlēti no viena vēlēšanu saraksta, parlamentā var veidot pavisam cita politiskā spēka frakciju, norāda Juridiskās komisijas priekšsēdētāja. Jaunā norma stāsies spēkā ar 10.Saeimas sanākšanu.

Par 20 procentiem plānots samazināt deputātiem izmaksājamās kompensācijas. No 1.jūlija plānots samazināt kompensācijas par deputātu transporta izdevumiem un sakaru izdevumiem, savukārt no 1.septembra - īres kompensāciju tiem deputātiem, kas nedzīvo Rīgā un kuriem deputāta pilnvaru realizēšanai nepieciešams īrēt dzīvojamo telpu vai viesnīcu galvaspilsētā.

Tāpat tiks samazināts pabalsts deputātiem ar tā dēvēto „mīksto mandātu”, kas tiek izmaksāts, izstājoties no Saeimas sastāva, norāda V.Muižniece. Proti, piedāvātie grozījumi paredz no trim līdz vienai mēnešalgai samazināt vienreizējā pabalsta apjomu deputātiem, kuru mandāts izbeidzas sakarā ar to, ka tiek atjaunots mandāts deputātam, kurš atgriežas Saeimā pēc darba valdībā vai kārtības ruļļa 13.panta trešajā daļā minētā atvaļinājuma. 

Juridiskā komisija lūgs piešķirt šim likumprojektam steidzamību un plānots, ka Saeima 1.lasījumā to skatīs jau šo ceturtdien, 11.jūnija sēdē.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā